Büyükşehir para sıkıntısı yaşıyor!..

Mali sıkıntı yüzünden müteahhit firmaların 673 milyon liralık alacağını ödeyemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, zor günler yaşıyor. Firmalar alacaklarını tahsil edemedikleri için sıkıntıya girdi ve şantiyelerde işler durma noktasına geldi. Marmaray işçileri isyanda. Başkanı Kadir Topbaş'ın, kaynak yaratmak için tahvil ihracından özelleştirmeye kadar pek çok alternatifi bakalım işe yarayacak mı?

Topbaş, ekonomik sıkıntıya neden olarak İETT arazisinden beklenen gelirin elde edilememesini ve azalan vergi gelirlerini gösteriyor. ?İstanbullular krizin psikolojik etkisiyle harcamalarını kıstı' diyen Topbaş, ?Vergilerdeki payımız azaldı. 2008 bütçesindeki açığın bir nedeni de Dubai Şeyhi el Maktum'a satılan İETT arazisinin parasının tahsil edilememesi oldu' diyor.

Büyükşehir Denetim Komisyonu'nun Raporu'na göre; belediyenin toplam borcu 4 milyar 579 milyon 403 bin lira. Bu rakam, İSKİ'nin 450 milyon ve İETT'nin de 1 milyar 470 milyon borcuyla birlikte toplam 6 milyar 495 milyon lirayı buluyor. Belediyenin borçlarını ödeyememesi nedeniyle kira gelirlerine haciz konulması ise durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Büyükşehir'deki ?kriz'in hatalı yatırım ve israf boyutuna varan gereksiz harcamalardan kaynaklandığı konuşuluyor. ?Kadrolaşalım' derken işbaşına getirilen ?iş bilmez' ekibin neden olduğu zararlar ise cabası. İşler, çok pahalıya mal edildi. Usule aykırı ihalelerle, rekabet ortadan kaldırıldı.

Ve korkulan sonuç: Kadir Topbaş, bir an evvel para sorununa çare bulamazsa; İstanbul'da sosyal patlamanın bile yaşanabileceği konuşuluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.