Ulaşımdan kentsel gelişime, nüfus yapılanmasından sanayi ve tersanelere kadar birçok konuda İstanbul'a büyük bir değişim öngören 1/100.000 ölçekli yeni çevre planı gereksiz tartışmalarla deforme edilmeye çalışılıyor. Planın uygulaması eksiksiz olarak uygulanabilirse ki çok zor, İstanbul belki de çağ atlayacak. Bunu hesaplamadan konuşuyorlar...

Çıkarları zedelenen bazı çevreler, ileri geri konuşarak planın uygulanabilirlik ihtimalini düşürüyor ve işi yıpratmaya çalışıyorlar. Halbuki hiç düşünmüyorlar bu plan uygulanabildiği taktirde; İstanbul resmen uçacak. Mesela; kentsel gelişimde Marmara Denizi boyunca doğu-batı aksında merkezler geliştirilecek, kuzeye doğru gelişim kontrol altına alınacak.

İstanbul için 16 milyon nüfus öngörülüyor ve bu öngörüye göre yeniden nüfus şekillendirmesi yapılacak. Sanayi alanlarına ilişkin kararlarda; Elmalı Su Toplama Havzası'nda kalan Dudullu OSB hariç, tüm organize sanayi bölgelerindeki atıl kapasiteler tümüyle kullanılacak ve bölgelerin yakın çevrelerindeki dağınık sanayi alanları da bu alanlara yönlendirilecek.

Gelelim en önemli mesele Tuzla'ya. Kazaların merkezi tersaneler sıhhileştirilerek ve yoğunluğu azaltılarak işlevini sürdürecek. Alanın batısındaki Pendik-Güzelyalı Bölgesi'nde sadece yat ve gezinti teknelerinin üretimine izin verilecek.

Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanları olacak. İstanbul'da çok merkezli-kademeli doğrusal harmanlama önerisi doğrultusunda; Kartal ve Ataşehir-Kozyatağı birinci derece merkezler olacak. Adeta küflenmiş olan Harem Otogarı, köprülerin yapılmasından ve kent içi trafik düzenlemesinin ardından kaldırılacak.

Kentteki otogar ihtiyacı ise TEM Otoyolu üzerinde Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de yapılması planlanan ?cep otogarları' ile karşılanacak. Marmara'nın ortasına yapay adalar yapılabilecek ve bu adalar, turizme açılacak. 3. köprünün yapılması ile İstanbul kuzeye kontrollü bir şekilde büyüyecek ve imar ona göre olacak...

İşte önümüzdeki beş yılda sadece Anadolu yakasında bu ve bunun gibi yüzlerce faydalı hizmet öngörülüyor. Her biri reform gibi dev proje. Birileri dilini tutar da uygulanabilirse; İstanbul bırakın Avrupa, dünyanın sayılı kentleri arasına girer...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.