Beklenen olası ?İstanbul depremi' için uzmanlar ve yetkililer, peşpeşe açıklamalar yapıp duruyor. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, Japonlar'ın İstanbul için hazırladığı deprem raporunun uykularını kaçırdığını söylüyor.

İnsanın uykusunu kaçıran rapora göre; İstanbul'daki eski binaların neredeyse tamamı yerle bir olacakmış. İdris Güllüce'nin de dediği gibi, ?raporu okuyunca insanın kimyası bozuluyor.' Olası depremden 22 gün sonra enkaz altındaki cesetlere ulaşılacak mahalleler var.

İstanbul'da 2 milyonun üzerinde bina var. Çoğu çarpık-çurpuk.. Eski binalar sorunlu. Bunların depreme hazır hale getirilmesi şart. Köprü, okul, yol, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, özel mülklere göre daha kolay depreme hazır hale getirilebiliniyor.

Kaçak yapılaşmanın olduğu bölgelerde binaların zeminleri sağlam değil. İstanbul'a göçen aileler, önce başlarını sokabileceği, barınabileceği tek katlı evler yapmış. Yapılan bu evler, dededen, babadan kalma yöntemlerle inşa edilmiş.

Binanın ayağı yok. Sadece beton dökülerek yapılan binalara yıllar içinde 2, 3, 4, 5 ve hata altıncı katları çıkmış. Yapılan her kat bir değer kattan daha lüks olmuş. Oysa binanın zemini çürük, ayakları yok. Olası bir depremde on binlerce olan bu binaların ne olacağı ortada.

Bakıyorsunuz; koca koca alanlar imara açılmış ve 6 kat izni verilmiş. Ama 12 kat yapılmış. Şimdi bu binalar ne olacak? Kaçak olan hangi katla yıkılacak. Hadi tamamını yıktınız diyelim. Bu işin maliyeti nasıl karşılanacak? Onbinlerce bina değil, adeta mezar?..

Japonlar, "Bu sorunların tamamını çözeriz" demişler fakat çok büyük paralar istemişler. Haksız da sayılmazlar hani.. Çünkü onların ülkesinde çarpık kentleşme, kaçak yapılaşma, alt yapı gibi gelişmiş dünya ülkeleri standartlarına aykırı sorunlar yok.

Raporu hazırlarken biraz kendi ülkelerinin koşullarını hesaba katarak hazırlamışlar. Oysa burası Türkiye ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul. Bina üstüne binası, araç üstüne aracı var... Ya...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.