Ayakta tedavilerde ilaç katılım paylarında artış yapan yasa tasarısında milletvekillerinin emekli aylıklarında 3 bin 100 lira ila 5 bin lira arasında artış yapıldı. Böylece, halen 4 bin 980 lira olan milletvekillerinin emekli aylığı 8 bin 40 liraya yükseltildi. Mevcut yasaya göre emekli bir milletvekili yeniden seçilirse emekli aylığında 1.950 lira kesinti yapılıyor ve 3 bin liraya düşüyor. Kabul edilen önergeyle, yeniden seçilen emekli vekillerin aylığından artık kesinti yapılmayacak.

***

Böylece, sayıları 200 dolayındaki eski milletvekillerinin maaşında 5 bin lira artış sağlanacak. Sosyal güvenlik reformu uyarınca memur kökenli bir vekil 2 yıl milletvekilliği yaptıktan sonra, emekli aylığı almaya hak kazanıyor. Ancak SSK ve Bağ-Kur kökenliler bu haktan yararlanamıyordu. Kabul edilen önergeyle 12 Haziran seçimlerinde Meclis'e giren SSK ve Bağ-Kur kökenli 219 milletvekiline de 2 yıl çalıştıktan sonra 5 bin 628 lira emekli aylığı alma hakkı getirildi.

***

Gecenin geç saatlerinde, Meclis kameraları yayında değilken yasanın tüm partilerin onayıyla meclisten geçirilmesi kurnazlığına bakın. Bu zamana kadar vekil maaşlarına yapılan zamların, hiçbir zaman tek bir yasa olarak meclisten geçirildiğine tanık olmadık. Mecliste yasaya evet oyu verenlere sesleniyoruz? En hayati konularda dahi anlaşamayan siyasi partilerimizin bu davranışına sadece ?hayret' diyoruz.

***

Biz burada milletin vekilleri olarak düştüğünüz durumun vahametini, kabul edilemezliğini anlatmaya çalışıyoruz?  Ne olur içinizden biri çıksın da; millet yoksulluktan kırılırken? Asgari ücret 650 liralar düzeyindeyken? Emekliler sürünürken? Vekillere yapılan zam yasasının; hangi vicdana uygun olduğunu yüreklice ve inanarak söylesin?

***

Sayın Meclis Başkanı, "Batı parlamentolarının uygulamalarını esas alarak,  vekil aylıklarına zam yapıldı" diyor. Peki öyleyse neden asgari ücretin, işçi ve memur emekli maaşlarının, diğer dünya devletlerinin, Batı'nın uygulamaları göz önünde tutularak belirlenmiyor? Bir de bu cevaplansa? İşine geldiğinde Batılı, gelmediğinde Doğu'lusun!

***

Bakıyoruz da işinize geldiğinde Batı'yı, Avrupa'yı örnek gösteriyor, gelmediğinde, ?Batı ve Avrupa neymiş, bizim ülke olarak normlarımız farklıdır, onlara uymaz' deniyor. Bu vahim olayda vekile ?aşırı' zamlı maaş istemenin ?ahlaki' veya ?etik' oluşu değil, Meclis'te yasanın genel kurula sunuluş, oylanış biçim ve zamanı ile zammın aşırı ve Türkiye koşullarına göre ?korkunç' tutarda olması?

***

Sen emekli maaşı olarak, ?emekli vekil' konumuyla 8000 lira aylık alacaksın, öte taraftan SGK emeklisine yapılacak sözde intibak ile 10-200 lira arasında değişecek komik ve utanç verici zam? O da 2013 yılında ödenecek! Eeee, biliyorsunuz 2014'te yine seçim var?  Emekliler; "Bize yüzde 3 zam.. ?Niye' dediğimizde ?Kaynak kısıtlı' cevabı geliyor. Kendilerine gelince yüzde 100 zam yapan milletvekilleri ayrı bir kaynaktan mı maaş alıyor. Yoksa devletin kaynakları sadece emekliye, memura, işçiye gelince mi kısıtlı oluyor" diyor?

***

Çok da haklılar? Sizler bu paranın size helal olduğuna inanabilecek misiniz? Sizleri TBMM'e girmeniz, yani milletvekili olmanız ve de orada bulunmanız için zorlayanlar mı oldu? Milletvekili olmaya mecbur muydunuz? Yapılacak hayırlı bir iş var: O da'istifa' etmek? Hem sizler mutlu olursunuz hem de bizler? Emekliye yapılıyor 30 lira zam, milletvekili emeklisine yapılıyor 3000 lira zam Bu ayıp ancak 5 yıldır bekleyen intibak yasasının çıkarılması ile temizlenebilir. Çünkü; milletvekilliği askerlik gibi mecburi hizmet değil ki? Tarihle hesaplaşma değil, helalleşmek gerekiyor?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.