Geçen yıl Japonya'da 9.0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Ne depremin, ne de binaların öldürdüğü doğal afette binlerce kişinin kaybolmasına, yaralanmasına, hatta hayatını kaybetmesine yol açan şey, tsunami oldu. İstanbul depremi için Japonlar'ın 88 yıl içinde geliştirdikleri mücadeleler örnek olmalı.
Japonya'da dünyanın en gelişmiş deprem uyarı sistemi mevcut. Ayrıca hizmet, 1952′den bu yana sismik etkinliği izlemek üzere tsunamiye karşı kurulmuş adalar etrafında 300 sensör bulunuyor. Bu sistem Japonya sahil için bir tsunami tehlikesinde yer ve varış saatini tahmin için tasarlandı.
1999 Marmara Depremi'nin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın ortaklaşa hazırladığı ve 2002′de tamamlanan ?Afet Önleme Azaltma Temel Planı'na göre olası bir depremde 70 ila 90 bin kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor. 120-130 bin ağır yaralı, 400 bin de hafif yaralı öngörülüyor.
40 milyar dolarlık maddi kaybın yaşanacağı olası depremde yaklaşık 600 bin ailenin evsiz kalabileceği tahmin ediliyor. Şu anda kentte insanların afet sonrasında gidebilecekleri geniş alanlar olmadığını belirten uzmanlar, mevcut alanların ise kamu kurumları eliyle inşaat projelerinde kullanılmaya çalışıldığını söylüyor.
Sahil yolları, Anadolu yakasında Kalamış'tan Pendik'e kadar dolgu olduğunu ve depremde yıkılıp su altında kalmayacağının garantisi olmadığını anlatan uzmanlar; ?bir deprem anında insanlar nerede toplanacak' diyerek olayın vahametini ortaya koyuyor. Depremde en az 50 bin insanın ölebileceği tahmin ediliyor. 50 bin insanın gömülebileceği bir mezar yeri bile yok!
Yeni açık alanlar, park alanları, deprem anında buluşma alanları yapılması gerekirken tam tersine, var olan açık alanların yapılaşma yoluyla ortadan kaldırılması söz konusu. Bunlardan birisi Kadıköy'deki Kuşdili Çayırı... Ne yazık ki depremin şakası yok. Her an, olmasından korktuğumuz deprem tehlikesiyle birlikte yaşıyoruz.
Depremle ilgili önlem ve eğitimlerin bir an önce eyleme geçilmesi için dua ediyoruz. Uzmanların dediklerine hak vermek lazım, Japonya'da gerçekleşen depremin aynı şiddetteki bir diğeri yaşadığımız coğrafyada gerçekleşse hazırlıksızlığımız felaketin boyutlarını katlayarak arttıracak?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.