Alınan kararlarla özellikle de milli bayramlardaki kutlamalara kısıtlamalar getirildi. İyi güzel de bu kısıtlamalar dini bayramlar için de getirilemez mi? Son olarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın stadyumlarda yapılması, Ankara dışındaki illerde yasaklandı. Gerekçesi ise hiç kimseyi tatmin etmedi?

***

Gerekçe şu idi: ?Havaların soğuk olması', ?derslerin engellenmesi' gibi gerekçeler işin görünürde kalan yanı? Bazı karşıt yazarlara göre, "Bu bayramda gençlerin sportif gösterilerde bulunması, Faşist Almanya benzeri bir görüntü sergiliyormuş". (1933-1945 arası Almanya'sı)

***

Milli bayramların kutlandığı tüm ülkelerde bu bayramların kutlandığı günlerin millet olarak çok önemli anlamı bulunmaktadır? Zaten bizim milli bayramlarımızın kutlandığı tarihlere bakarsanız; (19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim)  hepsinin Kurtuluş mücadelesinde geçilen aşamalar olduğu herkesçe bilinmekte?

***

Bu nedenle 19 Mayıs tarihi, bizim için takvimdeki sıradan herhangi bir gün olmayıp; yenilmiş, zayıf düşmüş, askeri dağıtılmış, yorgun bir halkın ayağa kalktığı gün anlamında olması son derece önemlidir? Çünkü 19 Mayıs 1919, Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla birlikte Milli Mücadelenin başlangıç tarihidir?

***

Neredeyse Cumhuriyetin ilanından beri kitlesel gösterilerle stadyumlarda kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'ndan amaç, yine aynı şekilde ülkenin gençleriyle, halkıyla, silahlı kuvvetleriyle gelecekteki tehlikelere hazır olduğu mesajını dosta ve özellikle düşmana vermektir? Öyle Faşist Almanya falan hepsi hikâye?

***

Tüm dünyada ulusal bağımsızlık günlerini kutlayan ülkeler aynı tür törenlerle kutlar?En basiti 25 Mart'ta kutlanan Yunanistan'ın Ulusal Gün törenleri?Bazı dış odaklar; (ABD ve AB)'ye göre, ulusal duyguları güçlü, ulusal çıkarlarını korumaya sonuna kadar kararlı bir ulus, onlar için en önemli tehdittir? İşte bir süredir bizim ulus devletimiz de bu nedenle hedefte?

***

Kısa süre önce de, Kurtuluş Savaşı'nın yapılmadığı, hatta şehitliklerin bile düzmece olduğu söylenmedi mi? Lütfen böyle basit gerekçelerle milli bayramlarımızı millilikten çıkarıp, birtakım odakların isteklerine heba etmeyelim. Haaa, bu bayramlara hazırlık aşaması öğrencileri derslerinden alıkoyuyor diyorsanız o zaman çalışmaları daha esnek tutarsınız, dersleri engellemeyecek şekilde çalışma yaptırırsınız olur biter.

***

Dini bayramlarımızın süreleri de 3 ve 4 gün olarak, (uzatmalarla bir haftaya kadar çıkıyor) fazla değil mi? Bu ülkenin kalkınmaya, insanının çalışmaya en çok ihtiyaç duyduğu günümüzde bu bayramları da kısaltmamız ve de bu uzun tatilleri yapmamamız gerekmiyor mu? Biraz tek taraflı düşünmeyi bırakalım? ?Gençliğe Hitabe okullardan kaldırılsın' demiş bir yazarımız da! Kaldırın, Atamız'dan ne varsa kaldırın? Bu memlekette neredeyse ?Türküm' demek suç olacak. Bu vatanı kimler kurtardı onu anlayın, ondan sonra da ne yaparsanız yapın ey sözde okumuş cahiller? Ama anlayan nerde?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.