Günümüzde ayakçı diye tabir ettiğimiz birçok kişi, emlak komisyonculuğu ile ilgili hiçbir bilgisi ve eğitimi olmadığı halde bu işi yapmaya çalışmaktadır. Bu tür ayakçılar sayesinde meslek ayaklar altına alınmıştır. Bu tür uyanıkları Odaya ve Maliye’ye bildirmek her emlak komisyoncusunun görevidir.

 

Emlakçılık gelişmiş ülkelerde ‘’ İtibar ve Güven ‘’ mesleğidir. Gelişmiş ülkelerin en önemli caddelerinde, en prestijli yerlerindeki binalarında ‘’ Emlak Ofisleri’ ni görürsünüz. Bu ülkelerde her önüne gelen emlakçılık yapamaz. Mesleğe giriş şartları çok zordur.

 

Bizde ise isteyen her yaş ve meslek gruplarından; bakkal, kapıcı, manav, kuaför, muhtar, doktor, avukat, devlet memuru, üst düzey bürokrat, milletvekilleri vs. anlayacağınız üzere herkes bu mesleğin bir ucundan tutmuş haksız kazanç elde edip köşeyi dönme peşinde.

 

Peki mesleğini adam gibi yapıp devlete vergisini ödeyen meslek odalarına kayıtlı emlakçılarımız ne yapıyor? Dükkan kirası, elektrik, su, doğalgaz, ağırlama, kırtasiye, benzin, bağ kur, sigorta, eleman maaşları, ev kirası, çoluk çocuk masrafı, vergi, gibi bir çok masraf ile boğuşuyor.

 

Gerçek emlakçılar adeta cezalandırılıyor. Onların aleyhinde haksız rekabet oluşturulmuş vaziyette.

 

Emlak Müşavirliği Kanunu çıkmasın diye adeta mücadele eden bazı kesimler var. Çünkü bu meslek kurumsallaşır ise bu iş onların elinden gidecek. Kurumsal yapıya dönüşecek. İtibarlı bir meslek haline gelecek. Kayıt dışı azalacak. Vergi gelirleri artacak. İstihdam sağlayacak. Bu durum anlaşılan bazılarının menfaatlerine uygun düşmüyor.

     Bu işi meslek edinmiş gerçek emlakçılar Emlak Müşavirliği Kanunu çıkması için kamuoyu oluşturmalı ve meslek odasının yanında hareket etmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72