Bir ülkede üretim arttıkça haliyle tüketim de artıyor ve de artacak da. Ne var ki, gereksiz tüketim o toplumu yıpratır. Gereksiz tüketim, çağın vebası sayılabilir. Bugün, dünyada etkimizi, var olmamızı, tükettiğimiz miktar ile ölçen bir ekonomi düzeni içinde yaşıyoruz.
İngiltere'de tüketim üzerine yapılan bir araştırmada, eğer dünyada herkes ortalama bir İngiliz kadar tüketim yapsa, üç dünyaya ihtiyaç duyulacağı sonucu çıkmıştı. Bugün, dünya nimetlerinden faydalanma oranını düşünürsek bir kişi birden fazla kişilik hayat yaşıyor.
Örneğin yakıtları hoyratça harcayarak ekolojik dengeyi alt üst ediyoruz.  İnsan farkında olmasa da tükettikçe, yaşadığımız şu dünya içinde kendisi de tükenip gidiyor. Bakın, koyu kapitalist düzenin hakim olduğu ülkelerde, insanlara ekonominin canlılığını koruyacağız bahanesiyle, yeni ürünleri satabilmek için, adeta  bombardıman halinde, ?tüket ve yenisini al' telkini yapılıyor.
Şöyle bir gazetelere ve de özellikle de TV reklamlarına bir bakın. "Mutlaka almalısınız, şimdi alırsınız, sonra ödersiniz, bir alana bir bedava, 2 al bir öde, kendinizi şımartın?" türünden çarpıcı sloganlar eşliğinde ekranları süsleyen onlarca marka ve model ürün, gün geçtikçe ihtiyaç olmadığı halde insanların ihtiyaçlar listesine dahil oluyor.
Bu ürünler yiyecekten giyeceğe, beyaz eşyaya kadar alabildiğine uzanıyor? İnsanımız da bu ürünleri alarak kendini tatmin ediyor. Aldıklarını kullanıyor veya tüketiyor mu? Hayır?Tek seferlik kullanılıp atılan, geri dönüşümü olmayan, tabiatı kirleten ürünler de cabası. Diğer taraftan moda akımları, insanlara kullandıklarını daha eskitemeden yenisini almayı telkin ediyor.
Tabii bu aşırı tüketimin başlıca nedeni de halkın bolca kullandığı kredi kartları? Cebinde 5-6 kredi kartı taşıyan vatandaş ne yapsın, sanki bedava alıyormuş gibi bu ürünlere saldırıyor. Ondan sonra da borçları ödeyemiyorum diye şikayet ediyor? Hiç şikayet etmeyin? ?Kendi düşen ağlamaz' diye bir atasözümüz vardır? Onu bir hatırlayıverin...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.