ALEMDAĞ 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI MECLİSTEN GEÇTİ

Alemdağ Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Meclisinden oy çokluğu ile geçti. Yazboz tahtasına dönen tarihi Alemdağ Beldesinin imarı, inşallah bu sefer ihtiyaçları karşılar.

Otuz yedi tane Kurum ve Kuruluştan görüş alınarak, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Palanına ve İski Yönetmelik esaslarına ve kararlarına uygun olarak hazırlanan uygulama imar planında birçok değişiklik var.

Bu değişiklerden bazıları şöyle; Büyük ölçüde Ömerli içme suyu havzasında kalan Alemdağ Merkez Mahallesi ve Ekşioğlu Mahallesinde, 200kişi/ha yoğunluk verilerek yapılaşma değeri  E:0.90, 6 kat olarak uygun görülmüş.  

120kişi/ha yoğunluk verilen Nişantepe Mahallesinde ise yapılaşma değeri E:0.70, 6 kat olarak planlanmış.

İstanbul’da içme suyu havzası dışında kalan, nadir yerlerden olan Karadeniz havzası içinde ki  Alemdağ Çatalmeşe Mahallesine 330kişi/ha. Yoğunluk verildi. Buna göre Çatalmeşe Mahallesinde yapılaşma değeri  E:1.30, yükseklik ise 6 Kat oldu.

85kişi/ha yoğunluk verilen villa yapımına uygun bölgelerde ise E:0.35, Kat 2 olarak planlandı.  

2/b alanlarındaki sosyal donatı alanı fazlalığından dolayı Milli Emlak Müdürlüğü dava açarak eski planı mahkeme kararı ile iptal ettirmişti. Yeni planda birçok 2/b alanı üzerinden sosyal donatı alanları kaldırıldı veya makul seviyeye çekildi.Bazı bölgeler ise 18. Madde sınırı içine alınarak sosyal donatı alanlarının eşit miktarda parsellerden almanın yolu açıldı.(İlçe planlama müdürlüğü bu bölgelerde ki terk miktarlarını net olarak hesaplayıp biran önce milli emlak müdürlüğüne bildirmeli, terk edilecek alanların 2/b bedelleri düşülmelidir.)

İstanbul imar yönetmeliği iptal edildiğinden, Bakanlığın çıkardığı TİP imar yönetmeliğine göre plan notları yazıldı. Yapılarda ki çıkmalardan sonra komşuya en fazla 3 metre yaklaşılabilecek. Yani dört metre komşu parselden çekerek bina oturumu yapıldıktan sonra, üst katta en fazla bir metre çıkma yapılabilecek. Bunun gibi bir takım değişikler var.

300m² ile 750m² arsında yüz ölçüme sahip arsalara verilen imar eski plandaki gibi devam edeceği görünüyor. Aksi olsa cinayet olurdu.

Tarihiyle, havasıyla, suyuyla, ormanıyla, insanıyla, ulaşım kolaylığıyla İstanbul’un en güzel yaşam alanı olan Alemdağ’da sağlam yapı stokunu artırmak için imar planı olmazsa olmazdır. Tam anlamıyla herkesin beklentilerini karşılamamış olsa da, bu zamana kadar Alemdağ’da yapılan en iyi imar planı şimdilik bu. Farklı plan notları ve tadilatlar ile zaman içinde değişikler yapılabilir, oluşmuş bazı mağduriyetler de giderilebilir. Emeği geçenlere selam olsun. 21/01/2014

İsa Demir-Emlak Müşaviri      www.alemdagmerkezemlak.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72