Bu ayın başında her zaman olduğu gibi Mart ayı asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre asgari geçim sınırı 3 bin 867 TL, ortalama memur maaşı ise 2 bin 160 TL imiş.  Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırı ise 3 bin 866,28 lira olarak belirlenmiş. Sonuçlar dört kişilik bir ailenin refah sınırının bir önceki aya göre yüzde 1,26 oranında arttığını ortaya koyuyor deniyor. Açlık sınırındaki oran artışı devam etmekte.

 

Türkiye Kamu- Sen ve Türk Eğitim- Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan tarafından yapılan araştırmada; dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2014 verilerine göre günlük 31,28 TL olduğunun belirlendiğini ifade etti. Açıklamada, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 938,4 TL oldu. Mart 2014 itibarı ile ortalama 2 bin 159,10 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 43,46’sını oluştururken, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mart 2014 ortalama maaşının yüzde 27,33’üne denk geldi.

 

Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 70,79’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2014 maaşından geriye yalnızca 630,67 TL kaldı, denildi. Bostan yaptığı açıklamada; bir önceki yılın Aralık ayından bu yana açlık sınırının 43,44; yoksulluk sınırının 58,62 TL; refah sınırının ise 163,95 TL arttığı belirtildi.

 

2014 yılı başında 123 TL zam alan bir memurun aldığı zam Mart ayı itibarı ile tamamen eridiği gibi 2013 yılı Aralık ayı seviyesine ulaşabilmesi için aylık 40,95 TL zamma daha ihtiyaç duyduğu görüldü. Başka bir ifadeyle memur maaşı aldığı zamma rağmen son üç ay içinde 2013’ün Aralık ayına göre 40,95 TL eridi. Maaşlardaki reel erime ortalama yüzde 1,90 oldu. Bir memur maaşının ortalama yüzde 70’ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinecektir? Mart ayı asgari geçim sonuçları bizleri yine yanıltmamış ve insanlarımızın yaşadığı geçim sıkıntısı bu ayda da artarak devam etmiştir, dedi.

Türkiye’de hayat pahalılığı gün geçtikçe yükseliyor, yoksullaşan geçim sıkıntısı artıyor. Son araştırmalara göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 3, yoksulluk sınırıysa 3 bin 266 lira olarak belirlendi. Enflasyonda yıllık hedefin üçte biri, mutfakta yalnızca bir ayda gerçekleşti… Bir ayda zamların mutfağa yansıması yüzde 1,78 oldu. Asgari ücret artık dört çocuğun gıda harcamasına bile yetmiyor.

Bir memur, maaşının ortalama yüzde 70 ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir? Sonuçlar bizleri yine yanıltmamış ve insanlarımızın yaşadığı geçim sıkıntısı bu ayda da artarak devam etmiştir. Gıda ve barınmaya maaşının yüzde 70’ini harcayan ortalama bir kamu görevlisi elinde kalan 630 TL civarındaki parayla, ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır?

Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarındaki ciddi artışlar yaşanan sıkıntıları bir kez daha gözler önüne sermiş ve ekonomik gidişatın ifade edildiği gibi hiçte iyi olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır.

 

Sonuçların vahameti ortaya çıkardığını belirten Bostan, “Gıda ve barınmaya maaşlarının yüzde 70’ini harcayan ortalama bir kamu görevlisi elinde kalan 630 TL civarındaki parayla ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır?” dedi. Sonuçlar da gösteriyor ki, gelir dağılımı adilane şekilde yapılmıyor. Türkiye’de bir an önce adil bir gelir dağılımı sağlanmalı, insanlar açlıkla terbiye edilmemeli. Kamu-Sen ve Eğitim-Sen’in açıkladığı bu rakamlar dikkatli bir şekilde gözden geçirmeli ve Türk halkının geçim derdi altında nasıl ezildiği çok iyi görülmeli. Ve bir an önce vatandaşın geçim sıkıntısı asgari düzeye indirilmeli…
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.