Milli Emlak Müdürlüğü'nün yaptığı 2/B rayiç değerleri, kamuoyuna sızmaya başladı. Öğrenilen değerlerde ciddi yanlışlıklar var. Öyle ki Reşadiye köy merkezine 3 km mesafedeki  tarım arazilerine dahi 200 TL metre kare birim fiyatı belirlenmiş. Bilirkişi olarak bu arazilere biz 60TL fiyat takdir etmiştik.
Bunun gibi birçok eksiklik ve yanlışlıkların olduğu kesin. Mesela Beykoz Görele Mahallesi'nde en yüksek rakam 350 TL iken, Alemdağ Çatalmeşe Mahallesi'nde en yüksek rakam 550 TL, Ekşioğlu Mahallesi'nde ise 2000 TL. Bu rakamları duyan 2/B mağduru hasta oluyor, inanmak istemiyor.
İstanbul'da takdir edilen rayiç değerler belirlenirken yerel unsurlardan yardım alınmasına rağmen rakamlar 2/B mağdurunun ödeyemeyeceği düzeyde çıktı. 8 ekiple iki ayda belirlenen rakamlar zaman azlığından olsa gerek bazı bölgelerde yanlışlıklar yapıldı. Bu formülle rakamlar doğru belirlense bile 2/B mağdurunun % 90'nın ödeme gücü yok.
Geçmişteki tapulama örneklerine bakarsak, şimdiki kanun adeta vatandaş tapusunu alamasın diye çıkarılmış gibi duruyor. Rayiçler belirlenirken imar planları da göz önünde bulunduruldu. Tabi ki bu durum imar planı olan bölgelerin değerlerinin yüksek olmasına neden oldu. Bu durumda büyük bir adaletsizliğe yol açıyor.
Şehre yakın olmasına rağmen planı olmadığı için rayici düşük belirlenen yerin yanında, şehre çok uzak, yolu, suyu, elektriği, hiçbir alt yapısı olmamasına rağmen imar planı olduğu için rayiç değeri yüksek belirlenmiş yerler var.
İdare bu konudan çok rahatsız olduğu aşikar. Rayiç bedel çalışması yapılmasına rağmen ısrarla rakamlar vatandaştan saklanıyor. Rakamları açık eden memurlar uyarılıyor. Rakamlar gözden geçirilecek, yanlışlık varsa düzeltilecek deniyor. Ancak gözden geçirme ile bu işin içinden çıkılmaz.
Vatandaşın, gelir tablosuna, ödeme gücüne bakılmaksızın yapılan kanunlar sorunu çözmek yerine büyüteceği aşikardır. Yapılan büyük bir yanlış var. Bu yanlışlık ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzeltilir. Rayiç değerler konusunda ve ormanlaşmış eski tapular konusunda iade başvuruları bölümü gözden geçirilmelidir.
Çıkarılan kanun adeta 2/B bölgelerinde siyaset yapan siyasetçilerin eline verilmiş bomba gibi. Onlarda ne yapacağını şaşırmış durumdalar.T ek çare Türkiye Büyük Millet Meclisi...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.