2011 yılını da geride bıraktık ve yeni yılın ilk günlerini yaşıyoruz? Yeni yılın ilk yazısında yeni bir yılın heyecanını değerlendirip, gelecek yıla yönelik temenni ve öngörülerimizi sıralayalım. Ancak, geçen yıl boyu yaşadıklarımız ve uluslararası boyutlardaki uyarılar, bizleri temkinli olmaya yöneltti.
 Ne var ki, yeni bir yıl heyecanını yaşayamıyoruz! Küresel mali piyasalarda sert çalkantı sürerken dünya borsalarındaki iniş ve çıkışlar, dikkatli olunması gereken bir süreci işaret ediyor. Zira küreselleşmenin bir sonucu olarak dünyanın ekonomik seyri bütün ülkeleri etkiliyor.
Öncelikle Türkiye özelinde iki önemli gösterge alarm veriyor. Cari açık ve enflasyon? Cari açık, üretilenden fazla harcanması demek. Ürettiğinizden fazla yaptığınız harcamayı diğer ülkelerden borçlanarak karşılarsınız. Gelelim ürettiğinizden fazla harcadığınız paraya. Bu harcama, tüketim için de yapılabilir, yatırım için de.
Eğer ürettiğinizden fazla harcamayı, kazançlı yatırımlar için yapıyorsanız, borçlarınızı ödersiniz. Yok eğer bu harcamayı ancak uzun sürede geri dönüşü olabilen kamu yatırımlarında ya da bütçe açığını kapatmada kullanıyorsanız, dışarıdan bunun için borçlanıyorsanız, işte o zaman cari açık mutlaka sorun olur.
Çift haneli enflasyon ve cari açık Türkiye'ye yönelik risk algısını artıracak ve uluslararası kuruluşların bakışını belirleyecektir. Başka bir deyişle dışarıda Türkiye ekonomisi için risk algısı yükseliyor ve son dönemki raporlar açıkça bu algıyı yansıtıyor.
Hükümetin Orta Vadeli Program'da belirttiği büyüme tahmini yüzde 4, IMF'nin tahmini yüzde 2.2, OECD'nin tahmini yüzde 3? İşsizlik huzursuzluğun yaygınlaşmasına sebep olacak. Bu durumda hükümetin artık yapısal reformları gündemine alması gerekiyor. Özellikle vergi ve sosyal güvenlik alanında yapılması gerekenlerin artık gündeme alınması gerekiyor.
Ülkemizde terörün bitmesini, gelir seviyesinin yükselmesini, çalışan, işçi, memur ve emeklinin rahat ve huzurlu bir hayat sürmesini, ülkemizde başta deprem olmak üzere hiçbir felaketin görülmemesini, her alanda başarılı bir yıl geçirmemizi canı gönülden istiyoruz?
Türkiye'yi yönetenlerin, 2012 için plan ve projelerinin sağlam olmasını umuyor, herkese, sağlık dolu huzurlu ve bereketli bir yıl diliyoruz?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.