Ev kazaları yüzünden dünyada binlerce kişi yaşamını yitirmektedir. Ev kazalarından en çok etkilenenlerin başında çocuklar, daha sonra kadınlar gelmektedir. Ev kazalarının nedenleri genellikle alınmayan ufak önlemlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Ev kazaları evin her yerinde farklı tehlikeler oluşturmaktadır. Salon ve oturma odalarında en sık yaşanan kazalar; düşme, yaralanma, yanıklar veya yangınlar, elektrik çarpması, boğulma gibi durumlar görülmektedir. Mobilyaların keskin köşelerine çarpma ve yaralanmaları önlemek için silikon köşe koruyucuları takılmalıdır. Düşme ve elektrik kazaları karşı ağır objeler, tv, video, müzik setleri, kırılma ve devrilme tehlikesi yaratan elektrikli ev aletleri ve eşyalar çocukların ulaşamayacağı yükseklikteki alanlara monte edilmeli ve sabitlenmelidir. Çocukların elektrik çarpmalarına karşı prizlere plastik koruyucular takılmalıdır. Balkon ve pencere yakınlarına konulan masa sandalye gibi eşyalar çocukların üzerine çıkıp balkondan sarkarak düşme tehlikesi oluşturduğundan çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Balkona açılan kapı ve pencerelere çocuk güvenlik kilidi takılmalıdır. Yüksekten düşme tehlikesi olan kişilerin pencere temizlerken yükseklik korkusu ve baş dönmesi varsa profesyonel kişilerden yardım almalı, kayma ve devrilme tehlikesi olan eşyalar kullanılmamalı ve dışarı sarkmayı önleyecek uzunluğa sahip temizlik ekipmanı kullanılmalıdır. Balkon ve merdivenlerde düşme tehlikelerine yönelik korkuluk aralıkları çocukların geçmelerini ve sıkışmalarını önleyecek uygun aralıklarda, file veya pleksi koruyuculardan oluşmalıdır. Merdiven halıları basamak bağlantı noktalarından sabitlenmelidir. Yürüteçlerin ve küçük çocukların düşmelerini önlemeye yönelik merdiven giriş ve çıkışlarına korkuluk konulmalıdır. Yatak odalarında eşya altında kalma tehlikesine karşı elbise dolabı gibi ağır eşyalar sabitlenmelidir. Çocuklarınız odadayken başucu lambalarının, yatağa yatarken elektrikli battaniyelerin, saç kurutucu ve şekillendiricilerin fişi çekilmelidir. Kozmetik ürünleri, takılar ve küçük aksesuarlar çocukların ulaşamayacağı yükseklikte veya kilitli çekmecelerde bulundurulmadır. Silahlar genellikle yatak odasında saklanır, Silahlar çocukların ulaşamayacağı kilitli alanlarda saklanmalıdır. Oda kapıları içerden kilitlenmemeli anahtar üzerinde bırakılmamalıdır.

Mutfak bizim için tehlikeliyken çocuklar için daha çok tehlikeli bir alana dönüşerek evin başka bir bölgesinde gerçekleşebilmektedir. Ocak kenarlarında bırakılan kibrit, çakmak gibi ateşleyiciler çocukların ulaşamayacağı alanlarda kilitli tutulmalıdır. Dolaplar düşmelere karşı sabitlenmeli, dolap kapakları ve çekmecelerine çocukların açmasını önlemek için çocuk kilidi takılmalıdır. Yaralanma ve kesik tehlikesi olan bıçak, makas gibi kesici ve delici aletler mutfak tezgahı üzerinde bırakılmamalı, çocukların ulaşamayacağı kilitli dolaplarda tutulmalıdır. Ocak üzerinde bulunan tavaların sapları takılma ve düşmelerini önlemek için tava sapları ocak önüne gelmeyecek şekilde konulmalıdır. Çaydanlık ve yemek yanıklarını önlenmek için çaydanlık, tencere ve tava saplarının sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Kaygan zeminlerde kaymaz tabanlı terlik ve halılar tercih edilmelidir. Çocukların çöp kovaları ve atıklar ile temasını önlemek için çöp kovaları mutfak dolabı içersin de olmalıdır. Üzerine düşme tehlikesi olabilecek ağır ve kaba mutfak eşyaları mutfak dolaplarının alt bölümlerine yerleştirilmelidir. Elektrik kabloları yerden yüksekte kanal içinden geçecek yapıda olmalıdır. Elektrikli el aletleri ve elektriğin geçtiği alanlar çarpmalara karşı ıslak elle ve su ile temas ettirilmemelidir. Uzatma kablolarına birden fazla elektrikli aletler bağlanmamalıdır. Çocuklar için beyaz eşyalar tehlike niteliği taşıdığından kapakları kolay açılmayan yapıda veya kapaklarda çocuk kilidi olmalıdır. Gaz zehirlenmesi ve patlamalara karşı gaz algılayıcı dedektör ve ocaklarda gaz emniyeti olmalıdır.

Banyolarda en çok kayma ve düşme riski ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bunun için zeminde kaymayı engelleyici banyo takımları kullanılmalıdır. Küvet ve duş kabinleri içerisinde kaymayı önleyici suya dayanıklı kaymaz plastik malzemeler konulmalıdır. Duş kabinlerinin kapıları damperli cam veya plastik malzemeden olmalıdır. Boğulmalara ve parmak sıkışmalarına karşı klozet kapakları, banyo mobilya çekmecelerine özel kilit takılmalıdır. Kullanılan saç kurutucusu, tıraş makinesi gibi el aletleri elektrik çarpmalarına karşı banyo dışında kullanılmalıdır. Kaygan zemin oluşmaması için sabunlukların yere düşmelerini engelleyici aksesuarlar veya mobilyalar seçilerek uygun yüksekliklere konulmalıdır. Islak hacimli alanlarda aydınlatmaların Elektrik koruma derecesine ( IP ) dikkat edilmelidir. Kimyasal zehirlenmelere karşı temizlik malzemeleri çocukların ulaşamayacağı kilitli alanlarda saklanmalıdır. Kimyasallar su şişesi, bardak gibi ne oldu anlaşılmayan kimyasal etiketi olmayan kaplarda tutulmamalıdır. Temizlik yaparken birbiri ile tepkimeye girerek zehirli gazlar oluşturan kimyasallar kullanılmamalıdır. Çocukların şeker zannedip yemeleri sonucunda zehirlendikleri ilaçların çocukların ulaşamayacağı yerlerde kilit altında tutulmalıdır. Evde reçetesini bilmediğiniz, doktor tavsiyesi olmayan ilaçlar kullanılmamalıdır.

Yanık ve yangın oluşturabilecek soba, şömine ve ısıtıcıların etrafına korkuluklar konulmalıdır. Ütü yanığı tehlikesine karşı ütü masası ve ütünün düşmesinde çocukların ütü masası etrafında veya altında olmamalarına dikkat edilmelidir. Ütü yaparken başka işlerle uğraşmamaya özen gösterilmelidir. Çevresini keşfetme döneminde olan küçük çocuklar genelde eşyalar dokunarak veya ağzına alarak tanımaya çalışır. Bu dönemlerde; kullanılan küçük dekoratif süsler, boncuk, bozuk paralar, aksesuarlar çocukların yutarak veya solunum yollarına girerek boğulma tehlikelerine karşı yerlerde değil ulaşamayacağı yüksekliklere konulmalıdır. Evinizin bahçesinde çocuklarınızın oyun alanını belirlerken onları evinizin hangi alanında olursanız olun kolaylıkla izleyebileceğiniz alanlar olmalıdır. Düşme ve boğulma gibi kazalara karşı bebek arabası, yürüteç, üç tekerlekli plastik bisikletler, engelli araçları havuz kenarlarında yalnız bırakılmamalı ya da havuz kenarlarında düşmeyi engelleyen bariyerler olmalıdır. Cam kesikleri ve çarpma tehlikesinde bahçeye giriş ve çıkışlarda kullanılan kapıların yüzeyine fark edilebilir figür konulmalıdır. Figürler çocukların göz hizasında olmalıdır. Bahçe için kullanılan çim biçme makinesi, tırmık, çapa, keser, çivi, testere, budama makası, musluğa bağlı dağınık bırakılan su hortumları ve bir yere dayalı bulunan merdivenler gibi bahçe takımlarının özellikle çocuklara yönelik tehlike arz etmemesi için kilitli yerlerde depolanmalıdır. Zehirlenme olaylarına karşı bahçede birileri varken ilaçlama, gübreleme yapılmamalıdır. Bahçe ilaçları ve gübreler kilitli yerlerde uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Çocukların, bahçe süslemesinde kullanılan zehirli bitkileri yiyerek zehirlenme tehlikesi geçirmesinden ötürü zehirli olduğunu düşündüğünüz bitkiler ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Bahçe ve bahçe dışındaki tüm alanlarda boğulma tehlikesine karşı ağzı açık su, su kuyusu veya çukur olmamalıdır. Bahçe mobilyaları, aniden katlanmayan düşme ve uzuv sıkışmalarına neden olmayacak yapıda olmalıdır. Garaj kapı kumandaları veya düğmeleri çocukların ulaşamayacağı yükseklikte olmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72