İnşaat sektörünün canlı olması ülke ekonomisine ve istihdama büyük faydalar sağlıyor. Bu sektör, toplumun ekonomik yapısını, üretimi, kendisi ile ilişkide bulunan 300'e yakın sektörü doğrudan etkilemektedir. Sektörün lokomotifleri müteahhitler, sorunlarını dile getirmekte cılız kalıyorlar.

 Konut sektöründe son yıllarda ciddi sorunlar oluyor. Bunlardan bir kaçı şunlardır; arsa fiyatlarının hızla artması, İnşaat maliyetlerinin her geçen gün yükselmeye devam etmesi, bir arsa üzerinde proje geliştirmek için bürokratik işlemlerde harcanan zamanın inanılmaz boyutlara ulaşması, imar, ruhsat, iskân gibi işlemlerin her defasında bilinmezliklerle boğuşmak anlamına geldiği, bir projenin başlangıcından itibaren ödenmesi gereken harçların, vergilerin çok büyük yükler getirmesi, müteahhitlerin üzerine kâbus gibi çökmektedir.

 Sektörü ayağa kaldırmak için bu konuda planlı, programlı bir seferberliğe gereksinim vardır.İ marlı arsa üretilmelidir. Konut sektörü üzerindeki vergi yükleri kaldırılmalıdır. Konut kredi faizlerinin, satın almayı özendirecek şekilde düşürülmesinin, ülke ekonomisine yapacağı katma değer dikkatle hesaplanarak, bu konuda ivedi önlemler alınmalıdır.

 Konut üretimindeki bürokratik güçlükler yeniden sorgulanmalı, insanların rahatça ev alabilme olanağına kavuşması sağlanmalıdır. Bu sektöre hak ettiği önem en kısa zamanda verilmelidir. Konut sahibi olmak toplumumuzda çok önemli bir olgudur. Son yıllardaki daralma, konut talebinde çok ciddi bir potansiyel yaratmıştır.

 Türkiye ekonomisini çok hızlı bir şekilde canlandırmanın yolu konut alıcısını ve üreticisini desteklemekten geçmektedir. Konuttaki vergiler, harçlar azaltılarak ucuz konut üretmenin önü açılmalıdır. TOKİ lüks konut işinde çıkmalıdır, sosyal konut yapmalıdır.

 TOKİ'nin yaptığı gibi, arsalardan maksimum seviyede yararlanabilecek imar durumları hazırlanmalıdır. İmar durumlarında dönen rüşvet çarkı durdurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, konut sektörüne yapılacak yatırım, bir kartopu gibi büyüyerek, tüm ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72