Konut yatırımı yaparken eğer karlı çıkmak istiyorsanız, gayrimenkul piyasasının döngülerine çok iyi bilmeniz gerekir. Gayrimenkul pazarının da kendi içerisinde dönemleri vardır. Emlak piyasasında fiyatlar bu eksen etrafında dönüp durur. Bu evrelerin herbirinin ne kadar süreceği makro şartlarla bağıntılıdır. Eğer bir gayrimenkul alıyorsanız veya satıyorsanız, piyasanın durumunu öğrenin. Eğer satacaksanız, alıcıların çok olduğu, eğer alacaksanız, satıcıların çok olduğu dönemleri tercih edin. Ama şunu unutmayın, hiç bir dönem yıllar boyunca sürmez. Biraz sabır hem alırken hem satarken büyük karlar getirir.

1) Kredide gelirinize bakın: Konut satın alırken banka kredisi kullanıyorsanız özen göstermeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında ödeyeceğiniz kredi taksit tutarı, hane gelirinizin dörtte birini aşmasın. Mortgage için bu bir şart olarak önümüze çıkacak gibi görünüyor.

2) Kat mülkiyetliyi tercih edin: Konut tapuları ortak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olmak üzere üçe ayrılır. Özellikle mortgage sisteminin uygulanmaya başlaması ile birlikte ortak tapulu apartmanlardaki daireler para etmeyecek. Satışı zorlaşacak. Bunun için konut satın alırken, iyi bir yatırım yapıyor olmak istiyorsanız kat mülkiyetliyi tercih edin.

3) Ne için aldığınıza iyi karar verin: Konut satın alırken kirası için mi, yoksa prim için mi aldığınıza karar verin. Eğer prim potansiyelini düşünerek, yatırım amaçlı konut alıyorsanız kentlerin gelişmekte olan bölgelerini tercih edin. Merkezi konumdaki konutlar aşırı prim yapmaz.

4) Lokasyonu iyi belirleyin: Oturmak için aldığınız konutlarda özellikle büyük kentlerde iş yerinizin bulunduğu nokta ile varsa çocuklarınızın okuluna evinizin yakınlığı veya ulaşımı gibi faktörleri göz önünde bulundurun.

5) Depremi önemseyin: Evinizin deprem standartlarına uygun yapılıp yapılmadığını araştırın. Deprem standartlarına göre yapılmamış binalardan, ne kadar sağlam olduğu iddia edilirse edilin konut satın almayın.

6) Aidatları dikkate alın: Bir ev satın alınırken, evin bulunduğu site veya apartmandaki aidatları gözardı etmeyin. Özellikle kullanmayacağınız fonksiyonlar için ödeyeceğiniz aidatlar, uzun yıllar üst üste koyduğunuzda çok ciddi rakamlara ulaşabilir.

7) Markalı konutlar prim için alınmaz: Kaliteli bir projeden konut alıyorsanız, çok iyi prim yapmasını beklemeyin. Çünkü markalı konutlar genelde yüksek fiyattan satılır. Bunun için prim potansiyeli taşımaz. Daha çok yaşam kalitenizi yükseltmek için markalı konutları tercih edin.

8) Maliyetleri inceleyin: Özellikle yeni konut satın alıyorsanız maliyetlerini inceleyin. Yani konuttan size düşen arsa payını ve inşaat maliyetini belirleyin. Bunun ikisini toplayın ve istenilen fiyattan çıkarın. Aradaki fark inşaat şirketinin kazancıdır. Bu kazanç oranı arttıkça kısa ve orta vadede prim potansiyeliniz düşer.

9) Kira gelirine bakın: Özellikle yatırım amaçlı konut satın alıyorsanız, kira çarpanını gözardı etmeyin. Eğer iyi bir yatırım yapmak istiyorsanız, 15 yıllık kira gelirinin üstünde fiyattan satılan konutları almayın.

10) Fırsatları değerlendirin: Konut alımı eğer fırsatlar değerlendirilirse iyi bir yatırımdır. Yoksa kısa ve orta vadede zarar getirebilir. Hükümetler ne kadar kötü politika uygularlarsa uygulasın, yerel yönetimler ne kadar başarısız olursa olsun kimse evsiz kalmaz. Burada işin püf noktası, şartlara göre uygun konut satın almaktır. Bunun yolu fırsatları değerlendirmekten geçer.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.