Büyüdüğümüz kesin, geliştiğimiz meçhul, ilerlediğimiz belirsiz…

“Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın.”demiş Albert Camus.

Bir ülkede insanlar nasıl ölür, neden ölür?

Savaştan mı ölür?, Soğuktan mı ölür?, Sıtmadan mı ölür? İnsanlar sıkıntıdan da ölür mü?

Peki ya açlıktan?, İhmalden?

Türkiye’ de insanlar ihmalden ölür. Öldüğüyle kalır, hatta öldüğü için suçlu bile olur. Ölmeseymiş, niye öldü ki?, Oradan geçmeseymiş, orada durmasaymış, orada kalmasaymış…Oldu olacak hiç doğmasaymış bunlar olmazdı.

Ülkemizde bir gün Sirkeci’den Harem’e gitmek isteyen ve vapura son araç olarak binen araba denize düşebilir ve bu yüzden küçücük bir kız ölebilir.

İşçiler insanlık dışı şartlarda çalıştırılabilir, işçi ya umursanmayabilir, madenlerde yaşam odaları olmayabilir, bir gün bir maden kazası olur, 301 kişi ölebilir.

Yine bir gün, ülkede fırtına çıkabilir, deniz bisikletiyle denizdeki beş gence görülseler de yardım ulaşmayabilir.

Bir gün, insanlar pikniğe gidebilir, baraj kapakları açılabilir, insanlar sular altında kalabilir.

Bir gün, seyir halindeyken damperi açılan bir tanker Avcılar’da bir üst geçide çarpabilir, geçit yerle bir olabilir, işine giden bir adam tonlarca ağırlığın altında kalabilir.

Başka bir gün, çay bahçesinde bir ağaç devrilebilir, ağacın altında kalan iki kişi ölebilir.

Bir gün, inşaatı devam eden bir binada çalışanların bindiği asansör yere çakılabilir, üstelik içindeki on işçi yaşamını kaybedebilir.

Bunların hepsi olabilir, neden olmasın, oldu da zaten. Hepsi Türkiye’de oldu. Peki, neden oldu?

Suçlu kim? Kimse mi? Araba vapura binmeseydi, madende kimse çalışmasaydı, deniz bisikleti kiralamaya ne gerek var?, işe giderken başka yol kullanılamaz mı?, İnsanlar çay bahçesine gitmesin, işçiler de asansöre binmesin.

Öyle olsa bunların hiçbiri olmazdı.

Ya da ihmaller olmasa, herkes yaptığı işi kontrol etse, yaptığı işin sorumluluklarını bilse, insanlar sorumluluklarının  altına girse kimse tonlarca yükün altında kalmayabilirdi.

Gelişiyoruz ya hani, AB standartları falan..Fiyatlar artıyor, yatırımlar artıyor, sektörler çoğalıyor…Peki, neden insanlar bu kadar zorlu ve pahalı yaşayıp bu kadar ucuz ölüyor?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72