Hükümetimizin aldığı karar gereği ürünlerde indirim yapan marketler vatandaşı adeta kandırıyor. Döviz kurundaki yükselişi bahane ederek fiyatlarına fahiş zam yapan ve gramaj oyunuyla örtülü fiyat artışı yapan fırsatçı marketler vatandaş tepki gösterip, hükümet ceza kesince yeni bir yöntem keşfetti. Marketlerde bu sefer de 'sözde indirim harekatı' başladı. "Her gün düşük fiyat", "Bu markete özel", "Bu etiketi takip et", "Çok iyi fiyat" başlıklarıyla indirim algısı yaratmaya çalışan marketler, azalan tüketici ziyaretleri ve düşen sepet ortalamalarını bu şekilde yükseltmeye çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda döviz kurlarındaki yükseliş neden gösterilerek ürün ve hizmetlere yapılan zamlar yerini korumaya devam ediyor. Özellikle doların bugünlerde son 10 haftanın en düşük seviyesini görmesi ve hükümetin açıkladığı ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ programına rağmen beklenen indirimlerin henüz pazara yansımaması ise tüketicilerin zor durumda kalmasına neden oluyor.

Tüketiciler ise marketlerin indirim yazılarının 'sahte' olduğunu belirtiyor. Patatesten domatese, makarnadan salçaya kadar aldıkları ürünlerde fiyatların artık günlük değiştiğini belirten tüketiciler, gramaj oyunundan sonra indirim oyunuyla vatandaşın yanıltıldığını söylüyor. Özellikle fiyatları artırıp sonra üzerini çizip 'indirim' yazan marketler, gerçek fiyatları vatandaşa indirimli gibi pazarlıyor.

Ticaret Bakanlığı, döviz kurundaki geçici dalgalanmaları bahane edip fiyatları artıran spekülatörlere yönelik 81 ilde eş zamanlı denetim başlatmıştı. Denetim ekipleri fiyatların aylık değişimlerini inceliyor. Normalin üzerindeki artışlarla ilgili işlem başlatılıyor. Denetimler 3 koldan gerçekleştiriliyor. Aykırılık tespit edilenlere cezai hükümler çerçevesinde yaptırım uygulanıyor. Ayrıca raflarda da gramaj oyunu oynanıyor. Hatta öyle zamlar yaptılar ki örneğin 4 liralık bir ürün 10 liraya çıktı. Ancak 7 lira 30 kuruşlara çıkan dolar son zamanlarda 5 lira 60 kuruşlara kadar düştü. Şimdi satıcı ve sağlayıcıların yaptıkları bu hadsiz, hesapsız ve vahşi zamları geri almaları gerekiyor. Yüzde 10 indirim gibi uygulamalar tüketicileri tatmin etmiyor. Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında ellerini taşın altına koymalılar. Daha önce yaptıkları hadsiz ve hesapsız zamları geri almalılar.” Vatandaşlar ise fiyatların bir an önce normal seviyelere inmesini bekliyor. Vatandaş, ‘madem dolar düştü eski fiyatlara dönsünler’ diyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.