Metropol kent İstanbul'da imar planlarındaki çarpıklık ve eşitsizlik halkı canından bezdiriyor. Vatandaş, ne yapacağını şaşırmış durumda. Aynı durumdaki arsalar arasında bazen 5 misli imar farklılıkları oluyor. İmar ne kadar fazla olursa arsa o kadar çok para ediyor. Bu durumu bilen plan yapıcılar, imar yoğunluğunu verirken nazlanıyorlar.

 İlçe belediyeleri bölgelerini kalkındıracak güzel bir imar planı yapmak için; adeta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yatıyorlar. Buna rağmen Büyükşehir Planlama Müdürlüğü ve İmar Komisyonu ile adam gibi bir imar planı yapmak çok zor. Tüm kurumlardan olumlu görüş alınsa bile imar komisyonunda plan takılabiliyor. Neye göre karar verdikleri belli değil!!!

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilçe belediyelerinin yaptığı çok kıymetli işler var. Hükümetin de büyük katkılarıyla İstanbul, Cumhuriyet tarihinde böyle bir belediyecilik ve hizmet görmedi. Ancak imar konusu halen kanayan bir yara? İmarda reform şart. On yıldır imar bekleyen bölgeler var.

 Sıradan vatandaş, köylü veya küçük parsel sahipleri kaderine terk edilmiş durumda. Gariban halk, bölgelerinden büyük iş adamları veya siyasiler arsa alsın diye dua ediyor. Vatandaş, büyük işadamına veya siyasiye güzel bir imar verilir belki arada kaynarız, bize de imar gelir düşüncesinde. Buna dur diyecek kimse yok mu? Bu adaletsizlik ne kadar devam edecek?

 Adaletsiz imara o kadar çok örnek var ki. İmar planı yapılmış bölgelerde güzel bir şehir ortaya çıkıyor, kamu düzeni de beraberinde geliyor, bu bölgelerde yaşayan halkta zenginleşiyor. İmarsız kalmış veya bilinçli bir şekilde düşük yoğunlukta imar verilmiş bölgelerin insanı fakir kalıyor ve çarpık kaçak yapılaşmalar ile kötü bir şehirleşme oluşuyor.

 Şehir rantından haklı olarak yaralanmak isteyen, arsasını yıllardır bekleyen vatandaş çoğu zaman hayal kırıklığına uğruyor. Aynı havza içinde, aynı zemin ve özelliklere sahip arazilerde; TOKİ gibi kurumlara 3 emsal 20 katlı lüks konut imarı verilirken, vatandaşa verilen güdük imar nasıl açıklanır? Vatandaş kimi kime şikayet etsin. Başbakan acaba bu konudan haberdar mı? Vatandaşa yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri adaletsiz imardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72