İmar Planları, belde halkının emniyet ve sağlığını korumak, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını  karşılamak,  onlara iyi yaşama düzeni sağlamak amacıyla, ülke,  şehir, ilçe, belde verilerine göre konut, çalışma, dinlenme ve ulaşım gibi şehirsel fonksiyonlar arasında mevcut sağlanabilecek imkanlar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak için, kadastro durumu da işlenmiş halihazır haritalar üzerine çizilen planlardır.

Bir arsada bina inşa edebilmeniz için, o arsa üzerinde uygulamalı imar planı olması gerekir. İlgili belediyeye  müracaat ederek ruhsat almanız gerekir. Ruhsat verilirken, imar planı hükümleri ve plan notları uygulanır.

3194 sayılı İmar Yasası'nın 18. maddesinde planlamayla meydana gelen değer artışı karşılığında, sosyal ve teknik altyapı gereksinmelerinin karşılanması amacıyla özel mülkiyetten yüzde 40 oranında ?düzenleme ortaklık' payı alınır. Mülk sahibine arsanın arta kalan kısmından imar hakkı verilir.

Arta kalan kısım, verilen imar hakkıyla büyük bir rant getirebileceği gibi, mülk sahibinin arzuladığı ranttan daha az bir rant da getirebilir. İmar uygulaması yapılmış alanlar içinde, mevcut imar durumuna göre inşaat ruhsatı almak kolaydır. Fakat bir çok belediye bilinçli veya bilinçsiz, görevi olduğu halde imar uygulaması yapmayarak süreci tıkamakta ve bölgeye gelen yatırımcının ilgisini azaltmaktadır.

İmar uygulaması yapılırken kötü niyetli bazı rantiyeciler, yasalarında verdiği kolaylıkla çeşitli ayak oyunları yapmaktadır. Mülk sahipleri ve şeçilmişler süreci yakından takip etmeli, hatalı işler yapıldıysa buna itiraz etmeli ve gerekli mercilere bildirmelidirler. İmar uygulaması yapılmamış hiç bir bölge kalmaması umuduyla...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72