26 Eylül, Türk Dil Bayramı…Bizi birbirimize bağlayan, bize kim olduğumuzu hatırlatan, bizi tanımlayan mana ve zihniyet dünyamızın temel taşıyıcısı olan Türk dilini yalın, yozlaşmalardan arınmış, yabancı kültürlerin kuşatmasından uzak ve saygın bir dil olarak görmek hepimizin isteği ve özlemidir.

Türk dilinin korunmasının, vatanın ve bayrağın korunması kadar önemli olduğundan hareketle, herkesin bu konuda üzerine düşen görevleri büyük bir sorumluluk bilinci içerisinde layıkıyla yerine getirmesi milli bir görevdir. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti´nin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 82 yıl önce, 12 Temmuz 1932´de kuruldu. Yeni Türkiye Cumhuriyeti´nde dil ve tarih, Atatürk´ün en çok önem verdiği olgulardı.

Önce 1931´de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Uluslaşmanın en önemli temellerinden bir diğeri de dildir. Bunun bilincinde olan ulu önder Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi sofrasında bulunanlara "Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?" diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine "Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım.

Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun" diyerek Türk Dil Kurumu’nun temellerini atar. Ertesi gün İçişleri Bakanlığına başvururlar. Sonradan adı Türk Dil Kurumu’na çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur. 
Cemiyetin kuruluşuyla birlikte başlayan çalışmalar sürerken, Türk Dil Kurultayı’nın hazırlıkları da başlar.

Bu coşku ve heyecan içerisinde Türk Dil Kurultayı toplanır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı katılır. Atatürk, Kurultayı baştan sona kadar izlemiştir. Türkçenin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi yolunda Türk Dil Kurultaylarının çok önemli yeri vardır.

26 Eylül 1932 tarihinde yapılan Birinci Dil Kurultayı’nın 82. yıldönümünü kutladığımız bu günde, milletimizin birlik ve beraberliğinin vazgeçilmez bir bileşeni olan Türk dilinin, yeri doldurulamaz muazzam bir değer olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır.

Asırla boyunca, Türk milletinin kutlu varlığının vücut bulmasında belirleyici unsurlardan olan; yurt birliği, dil birliği, soy ve köken birliği, tarihsel yakınlık, ahlak ve din birliği arasında en dikkat çekici ve etkili katkıyı tartışmasız Türkçe sağlamıştır. İşte bu yüzden Türk dili, milletimizin eşsiz bir hazinesi, yeryüzünün en zengin dilidir. Kültürel etki alanı itibariyle de, geniş bir coğrafyada kullanılan ve sahiplenilen dilimiz, Türk kültürünün ne kadar yaygın, ne denli derin ve kapsayıcı olduğunu da ortaya koymaktadır.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde, milli kültürümüzün ayrılmaz parçası olan ve Türk Milletinin tarih boyunca ürettiği tüm değerleri biçimlendiren ve gelişmesinde belirleyici rol oynayan Türk Dil Bayramı’nı kutluyor, Türkçenin kültürel bir hazine olarak sonsuza kadar var olmasını yürekten temenni ediyorum…

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72