İstanbul’un Anadolu yakası kuzeye doğru büyümeye devam ediyor. Kuzeyde imar yoğunluğu olarak her tür imarın olduğu tek ilçe Çekmeköy ilçesi. İlçede konut arsasının yanında, ticari arsa, villa arsası, turizm alanı bulmak mümkün. Sırtını ormanlara dayamış olan doğa harikası Çekmeköy, şehir merkezine bir adım mesafede. Çekmeköy de arazinin bakir olması, içme suyu havzası gibi sıkıntıların az olması, imar planı yapımını kolaylaştırıyor. İmar yapımında fazla engeller olmadığı halde belediyeler imar planı yapımında çok yavaş ve isteksiz davranıyor. İşi tam anlamıyla bilenlerin azlığından mı, Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerinin koordinasyonsuzluğundan mı, başka hesaplardan mı bilinmez, bir bölgenin imar planını bitirmek 4-5 yıl kadar sürebiliyor.
 Çekmeköy’de 2/B arazilerinden dolayı mülkiyet sorunu vardı. 6292 sayılı kanun ile bu sorun da ortadan kalkıyor.  Parası olan tapusunu alıyor, olmayan ise parası olana hakkını üç beş kuruşa devir ediyor. Bu büyük haksızlığa rağmen araziler sistemin içine giriyor. Yani üzerlerinde imar planlarına uygun yapılar yapılmaya başlanabiliyor. Arazide kayıt dışılık ve kaçak yapılaşmanın önü yavaş yavaş kesiliyor. 
İlçe, ilk kurulduğunda imarına başlanılmış olan Hüseyinli ve Sırapınar Köyleri’nin imarı bitti. Ömerli ve Koçullu’nun  imarları ise beklemede. Ne bekleniyor bilen yok! Ömerli, belde belediyesi iken yapılmış olan imar uygulama işi (18. Madde uygulaması) mahkeme kararı ile yıllar önce iptal edilmiş olmasına rağmen, karar uygulanmadı ve arazi satışlarına izin verildi. İmar uygulamasına göre alınıp satılan bu araziler, mahkeme kararının uygulanması ile karmakarışık bir durum ortaya çıktı. Zaman kaybetmeden bu sorun çözülmelidir.
İmar açısından en sıkıntılı bölge ise makus talihinden bir türlü kurtulamayan, gelecekte ilçe olabilecek tarihi Alemdağ Beldesi. Arazi yapısı, ormanları, peyzajı ve yol bağlantıları ile stratejik konumda olan Alemdağ’ın imar planları mahkeme kararı ile iptal edildi. Plan iptal edileli yedi ay olmasına rağmen 1/5000’lik plan ortalarda yok. Neler oluyor, iptal kararı çıktığında iki ay içinde çıkacak denilen plan yedi aydır maalesef yapılamadı.
İmar sorunu olmayan Reşadiye Köyü, Taşdelen Beldesi ve Çekmeköy merkezde işler yolunda gidiyor. İnşaat ruhsatı alanlar belediyenin esnek tutumu sayesinde rahatlıkla inşaatlarını bitirebiliyor. Her biten yeni yapı, arsa stokunu azaltırken, fiyatların artmasına sebep oluyor.
Her türlü olumsuzluklara ve bitirilemeyen imar planlarına rağmen Çekmeköy’de dört yıl önce arazi yatırımı yapanlar kat be kat kazandılar, kazanmaya da devam ediyorlar. Tarım arazisine yatırım yapanlar dahi en az iki, üç kat kazandı. İmar planlarına gereken önem gösterilmesi takdirde, ilçenin çehresi hızla değişerek, hak ettiği seviyeye ulaşacak…
Not: 6299 Sayılı Kanuna istinaden eski tapulara verilen iade hakkı Bakanlık tarafından kabul görmüyor…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.