Çekmeköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü adeta ilçeye yatırımcı gelmesin diye çaba sarf ediyor.Defalarca dile getirdiğimiz gibi bir Belediyenin dışa açılan yüzü planlama ve imar Müdürlükleridir.Bu müdürlüklerdeki şeffaflık, doğru bilgi paylaşımı, hızlı çözüm üretme o belediyenin karnesine ve birime artı puan olarak yazılır.Tam tersi durumlarda ise sorumluluk o birimden ziyade Başkanın ve yönetiminin karnesine eksi puan olarak yazılır.

Tarihi Alemdağ Beldesi ve Ömerli bölgesinde imar planı yapılmış olmasına rağmen, bazı mahallelerde 18. madde (şuyulandırma) çalışması yapılmadan inşaata başlanılamıyor. Modern adaletli bir şehir planı yapılacaksa, bu uygulamanın yapılması çok doğal.Ancak çok kısa sürede yapılabilecek bu uygulamaya bir türlü başlanmıyor! Bırakın uygulamaya başlamayı Plan proje müdürlüğüne gidenleri bir sürpriz bekliyor.İlgili memurlar 18. madde uygulaması olan bölgelerde bu uygulamanın 4- 5 yıl sürebileceğini, şu anki kesinti miktarının artabileceğini vs. gibi olumsuz söylemlerde bulunarak adeta ilçeden yatırımcının kaçması sağlanıyor.Bu tür olumsuz söylemleri duyan yatırımcı da otomatikman bu ilçeden kaçıyor.Kendine daha güvenli bir liman arıyor. Bu şikayeti defalarca duyduğum için yazmak ihtiyacı duyuyorum. Belediye yönetimi bu duruma dur demeli ve 18. madde uygulamarına hızla başlanılmalıdır. Başlanılamayacak bir durum varsa bu karardan vazgeçilerek arazi sahipleri rahat bırakılmalıdır.1/1000 ölçekli imar plan olmasına rağmen, hem 2/b mağduru hem yıllardır inşaat yapmak için bekleyen arsa yatırımcısı bıkmış durumda. Belediye yönetiminin bu konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor.

Diğer taraftan 18 uygulamasında Belediyeye çok büyük yetkiler veriliyor. Öyle ki araziler müstakil tapulu dahi olsa yerleri değiştirilebiliyor. Olmadık kişilerle hissedar olmak zorunda kalabiliyorsunuz. Hatta belediye işten çabuk sıyrılmak için arsa sahiplerini birbirlerine borçlandırarak, cahil vatandaşı komşusuna düşman ediyor. Defalarca bu uygulamayı takip etmiş birisi olarak öyle şeyler gördük ki, 3 katlı binası olan adama boş arsa, boş arsası olan vatandaşa 3 katlı bina tapusu verildi. Bazen şerefiyesi çok düşük olan arsalar bir kilometre kadar uzakta otobana cepheli on numara arsa haline geldiler. Bu tür ayak oyunlarının bolca yapıldığı 18. madde uygulamaları adaletli ve şeffaf bir şekilde yapılmalı, rahmani bir şekilde süreç yönetilmelidir. 

Bu süreçte imar müdürlüğü ile planlama müdürlüğü koordineli bir şekilde çalışmalı, yeni parseller oluşturulurken mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. 

Şehrin yaşanılır bir şekilde gelişebilmesi için; iyi bir imar planı yapılması gerekir. En az plan kadar önemli olan ise o planı uygulamaktır. Planı uygulayan ise imar müdürlüğüdür. Bir dahaki yazımızda uygulamadaki durumları ele alacağız…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.