2/b alanlarında yıllardır süren mülkiyet sorunu tam çözüldü derken yeniden başladı.Rayiç değerlerin yüksekliğinden dolayı 2/b mağdurunun büyük bir çoğunlu tapuya kavuşamayacak. Hükümetin çıkardığı kanuna göre rayiç değerden indirimler yapılıyor, ancak rayiç değerler o kadar yüksek ki vatandaşta böyle bir para yok.Yüz yıllardır atalarından kalan topraklar üzerinde yaşayan  İstanbul’un köylüsü, şehirlisi bu kanunla işgalci konumuna düştü.Kimse bu duruma inanmak istemiyor.Bu sorunu biz çözeriz diyerek 2/b mağdurunu devamlı umutlandıran ve yeni 2/b mağdurları oluşturan Hükümetin bu kadar gaddar olacağını kimse beklemiyordu.O kadarki 2010 yılı rayiç değer tespitleri resmi olarak açıklanmamasına rağmen 2/b mağduru rakamları duyarak itiraz etmiş ve yeni bir ekip kurulmuştu.Yeni ekip Ankara’dan Milli Emlak Genel Müdürlüğünden özel olarak İstanbul’a getirilmişti.İstanbul Defterdarının başkanlığında yapılan toplantıda belediye başkanları, muhtarlar, meclis üyeleri, 2/b mağdurları platformu da vardı.Toplantıdaki ortak görüş rayiç değerlerin yüksek belirlendiği, yeni ekibin daha profosyonel, daha insaflı bir şekilde çalışma yapması yönündeydi.Bu durumu bizde ‘devlet ilk defa 2/b mağdurunu dinledi’ diye duyurmuştuk.

Maalesef 25 mart 2013 tarihinde rayiç değerlerin açıklanmasıyla Ankara’dan gelen ekibin 2010 yılında yapılan rayiç bedelleri %50 daha yükselttiğini gördük.Artı şerefiye paylarında yapılan çok büyük adaletsizlikler var.Yan yana aynı özellikteki iki arsa arasında büyük fiyat farklılıkları var.İşin kötü tarafı kanunda rayiç değere itiraz edemezsiniz, dava açamazsınız deniyor.Buna rağmen hukukçular bu madde anayasaya aykırı dava açacağız diyorlar.2/b mahalleleri adeta kaynıyor.Dava açma hazırlığında olanlar, yürüyüş tertip etmek isteyenler, siyasilere ulaşmak isteyenler, 2/b mağduru tutunacak bir dal arıyor.Kimse evinden, yurdundan sürülmek istemiyor.2/b mağduru bu kanun sürgün kanunudur diyor.

En önemli sorunların başında ise, Alemdağ ve çevresi revizyon imar planı mahkeme kararı ile iptal edilmesi geliyor.Plan yapılırken imar yoğunluğuna göre rayiç bedel tespiti yapılmıştı, şimdi ise imar yok.İmar olmayınca rakamlar en az yarı yarıya düşmeli.Henüz rakamlar açıklanmadan 2/b mağdurları platformu ve Alemdağ Mahalle Muhtarlığı olarak bu durumu idareye yazılı olarak bildirdik.Şimdi cevabını bekliyoruz.

Her şeye rağmen kanunun çıktığına sevinenlerde var.400m² arsa üzerinde sekiz on daireli apartmanları olanlar rayiç değeri ödemekte zorlanmayabilir. Çünkü hem 400m² indiriminden yararlanıyorlar hem de, ödemeyi daire başına bölüyorlar.2/b mağdurunun içinde bunların sayısı çok fazla değil.Benim görüşüm 2/b mağdurunun en az %80’ni bu rayiç bedelleri ödeyemeyecek durumda.

Hükümetin geri adım atacağını sanmıyorum.Ancak zor oyunu bozabilir.Antalya köylüsünün yaptığı birkaç eylem sonunda tarım arazilerinde indirime gidildiğini unutmayalım.

Not: Son çıkan Tebliğe göre; Arazileriniz veya sürekli ikamet ettiğiniz evlerinizi, sözlü beyanınızla tarım arazisi indiriminden yararlanabilirsiniz. Ancak daha sonra amacı dışında kullanırsanız aradaki farkı faizi ile birlikte sizden tahsil ederler haberiniz olsun.29/03/2013

İsa Demir-Gayrimenkul Yatırım Uzmanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.