Kategoriler

Korkutan istatistik

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada...

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor.

Türk Nefroloji Derneği'nin gerçekleştirdiği CREDIT çalışması, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15.7'sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunu gösterdi. Araştırmaya göre ülkemizde her 7 kişiden birisinin kronik böbrek hastası olduğu ifade edilirken, 10 kronik böbrek hastasından sadece birinin hastalığın farkında olduğu öğrenildi.

Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek naklitedavilerinin uygulanması gerektiğinin belirtildiği araştırmada, tedavilerin global maliyetinin 1 trilyon doların üzerinde olduğu öğrenildi. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 65 bin hastanın bulunduğunun dikkat çekildiği araştırmada, sağlık bütçesinin yüzde 5'inden fazlasının bu hastalar için harcandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, kronik böbrek hastalığının giderek artan tıbbi, sosyal ve ekonomik yükünü azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

"Kronik böbrek hastalığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı, ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modelinin biran önce hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır. Bunun için düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve idealvücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız".

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
49 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
48 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1031 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
142 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
129 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
261 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı