Kategoriler

Kalpte ritim bozukluğu ölüme götürüyor

Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Uzman Dr. Nuri Ergüzel,...

Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Uzman Dr. Nuri Ergüzel, 'Kalpte ritim bozukluğu tedavi edilmelidir. Edilmezse ölüme yol açabilir' dedi.

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp damar hastalıkları, sadece yaşlılarda değil gençleri de tehdit ediyor. Özellikle kalpteki ritim bozukluklarına dikkat çeken Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji doktoru Uzm. Dr. Nuri Ergüzel, ritim bozukluğunun belirtileri, teşhisi ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. Kalbin normal atışının dakikada 60-90 arasında olduğunu, eğer ritim bozukluğu üst seviyelere çıkarsa nabız atışının dakikada 500-600'lere çıktığını belirten Ergüzel, bu durumun da kalbi aniden duraklattığını söyledi. Ergüzel, “Ritim bozuklukları (aritmiler) çok ılımlı seyreden basit kalp teklemeleri şeklinde olabilirken, günlük hayatımızda giderek daha çok duyduğumuz ani sporcu ölümlerine de sebep olabilmektedir. Şikayetler hızlı ve yavaş kalp hızı ile seyreden ritim bozukluklarında farklı olabilir. Aritmiler kalp hızına göre de sınıflandırılırlar.

Hızın dakikada 60’ın altına inmesi ‘bradikardi’, 100’ün üzerinde olması ise ‘taşikardi’ olarak adlandırılır. Düşük kalp hızı ile seyreden ritim bozukluklarında ön planda halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı ve bayılmalar görülebilir. Hızlı çalışmada (taşikardi) ise boyunda ve göğüste kalbin kuvvetli ya da çarpıntılı bir şekilde çalıştığı hissi oluşur. Göğüste huzursuzluk, güçsüzlük, kuşun kanat çırpması gibi bir his, ter basması, nefes darlığı ve bayılma gelişebilir” şeklinde konuştu.

Son yıllarda aritmilerin tanı ve tedavisinde kardiyoloji de çığır açan gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Nuri Ergüzel, “Aritmi tanısında yapılan incelemelerde detaylı muayene, kalp grafisi (EKG), özelikle tiroit hormonları ve vücut tuzlarını içeren kan tahlilleri, gün içi kalp ritmi takibi için holter EKG denilen 24 saat ritim kaydı yapan cihazlar ve bunların daha uzun süreli kayıt yapan tipleri kullanılabilmektedir. Daha ileri tanı yöntemi olarak elektrofizyolojik çalışma (EPS) yapılabilir. EPS işlemi sırasında aynı anda halk arasında yakma işlemi olarak bilinen ablasyon uygulanarak yüzde 95’e varan oranlarda hastalıktan tamamen kurtulabilmek mümkündür. Ancak tekrar edecek olursak; kalpteki ritim bozuklukları ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse ölüme yol açabilir” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
49 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
48 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1031 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
142 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
129 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
261 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı