Kategoriler

“Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Türkiye Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Sebahattin Gül, kabızlık şikayeti...

Doç.Dr. Gül: “Kabızlık Sorununu Aşabilirsiniz”

Türkiye Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Sebahattin Gül, kabızlık şikayeti olan hastaların değerlendirilmesinde bazı faktörlerin göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Doç.Dr. Sebahattin Gül’e göre, kabızlık halk arasında dışkılamakta zorluk olarak bilinse de, yapılan tanımlamalarda genellikle kuru, sert, az miktarda ve seyrek aralıklarla dışkılama şeklinde görülüyor. Doç. Dr. Gül dışkılama sıklığı kişinin alışkanlıklarına, gıda çeşidine, kültür düzeyine, psikolojik özeliklerine göre farklılıklar gösterebileceğini vurgulayarak, “Bir günde 3 kez dışkılama ile 3 günde bir kez dışkılama olması normal yetişkinler için tabii kabul edilmektedir” dedi.
Kabızlığın birçok nedenden dolayı görülebileceğini belirten Gül, kronik kabızlık hakkında bilgi verdi. Kronik kabızlığın toplum içinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu söyleyen Gül, düzensiz yemek yeme alışkanlığını, pozasız diyet, yetersiz sıvı alımı düzenli sıvı alımının olmaması, fiziksel aktivite azlığı nedeniyle kronik kabızlık şikayetinin oluştuğunu ifade etti. Gül, ayrıca son bağırsak kısmı ve anüse ait bazı problemlerin bulunmasının da (hemoroid, basur, fissür gibi) kabızlığın kronikleşmesine neden olabileceğini belirtti.
Gül, kronik kabızlık için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Tuvalet için yeterli zaman ayırın. Aceleci davranmayın. Yemek yerken su için dışkının yumuşamasını sağlar. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinin. Mutlaka egzersiz yapın. Müshil ve benzeri ilaçlar kabızlığın yerleşmesine neden olacağından kullanılıyorsa derhal bırakılmalıdır. Her gün en az 7-8 su bardağı su içiniz. Çok soğuk ve buzlu içecekler, alkollü içkiler, koyu çay kahve ve sigara içmeyiniz. Fiziksel hareketlerinizi artırınız. Orta derecede fizik egzersizler yapınız. Dışkılama alışkanlıklarınızı düzeltiniz her gün belli bir saatte muntazam olarak dışkılama için ihtiyaç duymasanız da tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getiriniz. Bol posalı diyet uygulayınız. Barsakların normal çalışması için sindirim artıkları ile yeteri kadar dolması lazımdır. Bu sebeple fazla posa bırakan yiyecekler yemek gerekir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
50 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
48 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1033 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
142 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
261 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı