Kategoriler

Dünya Sağlık Örgütü’nden korkutan Kanser açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü’nün son çalışmasına göre ilerleyen yıllarda kemoterapi görmesi gereken kanser hastalarının yükselişi devam edecek. Gerekli planlamalar yapılamazsa, hayat kurtaran bu tedavileri uygulayacak yeterli sayıda doktor yetiştirilemeyecek.

Tıp dergisi Lancet’ta yayımlanan araştırmaya göre kemoterapi görmesi gereken hasta sayısı 2040 yılına kadar 9 milyon 800 binden 15 milyona çıkacak. Bu hastaların üçte ikisiyse düşük ve orta gelirli ülkelerden olacak.

Bilgisayar modellemesiyle ortaya konan öngörülere göre, bu kemoterapiyi sağlayacak onkolog sayısı 2018’de 65 bin iken, ihtiyaç duyulan sayı 2040’ta 100 bini bulacak.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; araştırma ekibinin başındaki isim Avustralya’nın New South Wales Üniversitesi’nden Brooke Wilson. Kanser verileri üzerine uzun yıllardır çalışan Wilson’a göre ülkeler ve enstitüler, bu araştırmanın sonuçları üzerinden planlamalarına başlamalı. Wilson, “Bugünün ve geleceğin hastalarının güvenli tedavisi için küresel sağlık işgücü üzerine stratejiler gerekli. Kurumlar verilerimizi kullanarak gelecekteki işgücü şartları, kemoterapi ihtiyacını tahmin edebilir” dedi.

Wilson ve ekibi araştırma için ABD ve Avustralya’dan hasta bilgileri, kanserlerin aşama verileri ve izlenen tedavi yöntemleriyle ilgili rakamları inceledi ve hangi kanser hastalarının kemoterapi tedavisine ihtiyaç duyacağıyla ilgili oranlar hesaplandı. Bu veriler 2014’ten 2018’e yetişkin ve çocuk kanserlerinin küresel rakamlarına uygulandı ve gelecekte ne kadar kanser uzmanına ihtiyaç duyulacağı belirlendi.

Araştırmada, 2040’ta kemoterapi görmesi gerektiği hesaplanan 15 milyon kanser hastasının yüzde 35’i yani 5 milyon 200 bininin Doğu Asya’da yaşayacağı öngörüldü. 1 milyon 700 bin hastanın Güney ve Orta Asya’dan olacağı, bu sayının Kuzey Amerika’da 980 bin Avrupa’da 810 bin civarında olacağı tahmin edildi.

Bir başka öngörü de 2040 yılında kanser türleri arasında kemoterapiye en çok ihtiyaç duyacak olanların akciğer, göğüs ve kalın bağırsak olacağı şeklinde.

Kanser teşhislerinde artışın öngörülmesinin altındaki neden de dikkat çekici. Uzmanlara göre insan ömrü uzayacağı için yaşlılıkta kansere yakalanma riski de artacak.

Johns Hopkins Üniversitesi Sidney Kimmel Kanser Merkezi Başkanı William Nelson’a göre çözümlerden biri, onkoloğun tedavi planını hazırlayarak, ayrıntı ve uygulaması için başka tıbbi personel görevlendirmesi olabilir.

Nelson’a göre bir umut da 2040’a kadar kemoterapi yöntemlerinin değişmesi. Zira, şu anda damar yoluyla uygulanan tedavinin yerini haplar almaya başladı ve yan etkilerin de azalması mümkün.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
53 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
49 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1035 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
143 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
262 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı