Kategoriler

Vali Mutlu'dan Taksim açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Meydanı'nda 1 mayıs kutlamasına...

 Vali Mutlu: Taksim'de 1 Mayıs mümkün değil

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Meydanı’nda 1 mayıs kutlamasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin sendikaların temsilcileriyle ikinci kez bir araya geldi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Vali Mutlu, sendikalarla geçtiğimiz pazartesi günü yaptıkları toplantıda ifade edilen önerilerin tekrarlandığını belirterek, “Bu yıl Taksim’de yapılması istenilen kutlamaların tarafımızdan bir başka alanda yapılması yönünde kendilerine her türlü imkanın sağlanacağını özellikle ifade ettim. Kazlıçeşme başta olmak üzere İstanbul’un farklı meydanlarında bu mitingin tertip edilmesi ve 1 Mayıs’ın günün anlamına uygun bir şenlik içerisinde kutlanması konusunda her türlü işbirliği hususunda tekliflerimizi ifade ettik” dedi.

 

Taksim Meydanı’nda çelenk sunma ve Kazancı Yokuşu’nda anma seremonisi için gerekli kolaylığın sağlanacağını sendika yöneticilerine ifade ettiklerin anlatan Mutlu, “Dolayısıyla Kazlıçeşme başta olmak üzere bir başka yede mitingin yapılması, Taksim Meydanı’nda çelengin sunulması ve Kazancı Yokuşu’nda anma seremonisinin yapılması konusunda kendilerine görüşlerimiz iletildi. Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan toplantıda da aynı önerileriyle kendileriyle detaylı bir şekilde paylaştık. Bunu kendi kuruları içerisinde bu önerilerimizi değerlendirmek üzere bizden müsaade istedikleri için bugün yapmayı düşündüğümüz açıklamayı o gün itibariyle bekletmiştik. Bugün yapılan toplantıda gördük ki 1 Mayıs’la ilgili kutlamaların olumsuz pek çok şartlara rağmen Taksim’de yapılması yönündeki değerlendirmelerinde farklı bir yaklaşım içinde olmadıkları, yani başka bir meydanda kutlama yapmayacaklarını ve bu önerilerimizin dışında bir kutlama yapmak istediklerini izah ettiler. 1 Mayıs’ta bu şartlarda böyle bir mitingin yapılmasına müsaade edemeyeceğimizi bir kez daha açıklamış olduk. Sürecin bundan sonraki bölümünde elbette ki yeni bir miting alanı arzusuyla ilgili müracaatlarının olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, sendikaların geçmiş yıllarda olduğu gibi Atatürk Anıtı önünde oluşturacakları bir platform ile bütün alanı bir miting alanı gibi kullanma arzularının riskli ve sıkıntılı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

“Bu yaklaşıma müsaade edebilmemizin hukuken mümkün olmadığını da kendilerine net olarak ifade ettik. Hukuki olarak böyle bir alanda bu şartlarda miting tertip edilebilmesi mümkün gözükmemektedir. Bunun kamuoyumuza, değerli emekçilerimizle paylaşmak istiyorum. Farklı bir alan arzusu olursa buna derhal gerekli cevabı verecek kolaylığı sağlayacağız. Bunun dışındaki tedbirlerimizi de emniyet ve güvenlik birimleriz takip edecek ve buna uygun planlamalarını yapacak. Ümit ediyorum kendilerine vermiş olduğumuz bu öneriler çerçevesinde yeni bir meydan talebiyle valiliğimize müracaatları vuku bulur. Bunun dışındaki bir değerlendirmeye müsaade etme imkanımızın hukuken olmadığını çok net şekilde ifade edilmiştir.”

 

1 Mayıs’ın huzur içinde en iyi şekilde kutlanmasını arzu ettiklerini belirten Mutlu, “Bugün hukuken mevcut şartlardaki sıkıntıları itibariyle müsaadesi mümkün olmayan bir yerde miting yapma yönünde bir arzu olursa bu hukuki değildir. Dolayısıyla hukuki olmayan bir tablonun elbette ki güvenlik güçlerimiz tarafından tedbirleri alınacaktır ve alınacak olan bu tedbirlere herkesin fevkalade saygılı olması ve güvenlik güçlerimize yardımcı olması en büyük dileğimizdir” ifadelerini kullandı.

 

Mutlu, Taksim Meydanı’nda mevcut şartlar itibariyle böyle bir mitingi yapmanın aklıselimle bağdaştırılabilecek bir tavır olmadığını ifade ederek, “Bunu hiç kimseyi ‘aklıselimin dışında hareket ediyor’ diye bir yargıyla söylemiyorum. Ama Taksim Meydanı’na mevcut şartları itibariyle gidecek ve o şartları değerlendirecek olan herkes bu meydanda, bu mitingin yapılmasının nedenini kendi kendine izah etmekte zorlanır. Bunun izahı mümkün değildir. Bu bir zorlamadır. Ben sendikaların yöneticilerinin böyle bir zorlamayı yapmamalarını özellikle tavsiye ediyorum” dedi.

 

Önümüzdeki süreçte basın mensuplarına gelişmelerle ilgili ayrıca bilgilendirme yapacaklarını belirten Mutlu, meydanın güvenliğiyle ilgili sıkıntıların ifade edileceğini söyledi. Vali Mutlu, “Almış olduğumuz karar İstanbul için, emekçiler için, insanların güvenliği için doğru bir karardır, emeğe ve hakka saygının gereği olan bir karardır, demokratiktir, hukukidir. Bu manada idarenin duruşu fevkalade doğrudur. Tedbirlerimizi alacağız. Önümüzdeki süreçte de emek temsilcilerinin de bu sağduyuya uygun, yeni bir süreç içerisinde olacaklarına ümitvar olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

Sendika temsilcileriyle yeni bir toplantının olmayacağını anlatan Mutlu, “Bundan sonra bir talepleri olursa bu taleplerine makul çerçevede izin vereceğiz” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
49 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
48 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1029 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
137 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
365 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
129 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
158 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
259 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı