Kategoriler

İstanbul’un ortasında kaldı! Kokudan taşınanlar var

İstanbul'da 90’lı yıllarda kurulan atık tesisleri zamanla yerleşim yerlerinin içerisinde kaldı. Tesislerin olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlar ise çevreye yayılan yoğun çöp kokusundan rahatsız oluyor. Uzmanlar bu tesislerin yerleşim yerinde olmasının hem hijyen hem de sağlık açısından uygun olmadığını belirtiyor.

İstanbul genelinde her gün evlerden toplanan çöpler, atık aktarma merkezlerine getiriliyor. Çöpler daha sonra bertaraf edilmek üzere ‘düzenli depolama alanlarına’ taşınıyor. Her iki yakada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait 4'er atık aktarma tesisi bulunuyor. Zamanla yerleşim yerlerinin ortasında kalan bu tesislerin çevresinde ise apartmanlar, toplu konutlar ve okullar bulunuyor.

“KIZIMI PARKA BİLE ÇIKARAMIYORUM. ÇÖPLÜĞÜN İÇERİSİNDE OTURUYORUZ"

Vatandaşlar ise özellikle yaz aylarında yayılan çöp kokusundan rahatsız olduklarını belirtti. Halkalı’da bulunan aktarma tesisinin yanında bulunan evlerde oturduğunu söyleyen Şeniz Şengel, “Çok rahatsızım. Biz beş senedir burada oturuyoruz. Evi alırken bize buranın kaldırılacağını söylemişlerdi. Biz de ona inanarak buradan ev aldık. Yazın pencerelerimizi açamıyoruz. Buradan geçerken burnumu tutarak geliyordum. Çok rahatsızız bununla ilgili yetkililerin bir şey yapmasını istiyoruz. Kızım her sene mutlaka bir bronşit hastalığı geçiriyor. Ben buna bağlıyorum. Çok kirli burası. Yazın daha felaket. Hele rüzgar olduğu zamanlarda ben ön taraftaki camları kesinlikle açamıyorum. Kızımı parka bile çıkaramıyorum. Bir an önce taşınmasını istiyorum. Buralar lüks siteler diye sattılar ama çöplüğün içerisinde oturuyoruz" dedi.

Neslişah Tekçe de, “Biz boykot etmek için yürüyüş yaptık. Ama bir türlü sonuç alamadık. Yazın çok kötü kokuyor. Birçok kişi kokudan dolayı taşındı. Koku oluyor, sinek oluyor. Biz yazın geçemiyoruz buradan" diye konuştu.

“EVLERDE CAMLARI AÇAMIYORUZ"

Yenibosna’da bulunan tesisin yakınında oturan vatandaşlardan, Celal Ayabak, “Evlerde camları açamıyoruz. Rahatsızlık veriyor. Şehrin içinde atık olur mu? Herkes şikayetçi burada 100 kişiye sorun 100’ü de şikayetçi olur" ifadelerinde bulundu.

Şadiye Düzkalem, ise “Burada yürüyüş yaparken çok kötü koku alıyoruz. Taşınsın burası yetkilileri görsün, baksın, taşısın. Şehrin ortasında çöp mü olur?" dedi.

İBB’nin sitesinde yer alan bilgilere göre Avrupa yakasında bulunan 4 atık aktarma tesisi arasında bulunan Yenibosna, Halkalı ve Baruthane tesisleri 1995 yılında, Silivri tesisi ise 2007 yılında kuruldu. Anadolu yakasında yer alan Aydınlı 1995, Hekimbaşı 1996, Küçükbakkalköy 2003 ve Şile aktarma tesisi ise 2013 yılında kuruldu. Sitede yer alan bilgiler göre her bir aktarma tesisine, günde 2 bin 500 ton çöp taşınıyor. Bu tesislerde günlük olarak getirilen 19 bin ton çöpün bertarafı, Avrupa yakasında Seymen, Anadolu yakasında ise Kömürcüoda Düzenli Depolama tesisinde gerçekleşiyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
53 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
49 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1037 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
144 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
367 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
262 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı