Kategoriler

Bu işlemler hastanede yapılabilecek

Hastaneler, dünyaya gelen bebeklerin nüfus kaydına ilişkin müracaatları kabul edecek, yeni bir adrese taşınan vatandaşın su, elektrik ve doğalgaz aboneliği yaptırdığı sırada verdiği adres, nüfus müdürlüğüne gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği olarak sisteme kaydedilebilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Nüfus kütüklerinde herhangi bir hareketi görünmeyen 2 milyon 273 bin 5 kişi olduğunu belirten Güner, hareketsiz nüfusta dikkate alınan kriterlere dikkat çekerek yaş itibarıyla bu insanların ölü olduğu ihtimali üzerinde durduklarını ifade etti.

Bu durumun toplumsal sorun yaratabileceğini belirten Güner, "Yani eğer kişi ölmüş olsaydı yakınlarının, köy muhtarının ya da Hastane yönetiminin bildirmesi lazımdı. Sağ da olabilir, yurt dışına gitmiş ve orada ölmüş de olabilir. Bazı hukuki sorunlar olabilir. Kişi ölmüştür gerçekten ama onun sağ olarak görünmesinde bazı menfaati olan kişiler olabilir. Bunlar onun ölü olarak görünmesini istemiyor olabilir." diye konuştu.

HAREKETSİZ KİŞİLERİN KAYDI KAPATILACAK
Güner, bu durumda olanların MERNİS'ten tespit edilerek mülki idare amirliklerine bilgilerinin gönderildiğini anımsatarak bu kişilerle ilgili emniyet ve Jandarma tarafından tahkikat yapılacağını ve kişinin öldüğüne yönelik kanaatin yer aldığı rapor doğrultusunda bu kişilerin kayıtlarının kapatılacağını belirtti.

Güner, kişinin öldüğünün bildirilmemesi halinde uygulanan para cezasının tahsilattaki imkansızlıklar nedeniyle kanundan çıkarıldığına dikkati çekti.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin tümünün sınır kapılarından pasaportlarıyla geçmediğini anımsatan Güner, bazı Suriyeli göçmenlerin ülkeye girişleri sırasında kişisel bilgilerinin hatalı kaydedildiğini ve kanunda yapılan düzenlemeyle geçerli belge ibraz edenlerin bilgilerindeki hataların düzeltilmesine imkan tanındığını kaydetti.

E-DEVLETTEN ALINAN BELGELERİN HUKUKİ DEĞERİ
E-devlet üzerinden alınan belgelerin bazı kuruluşlar tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Güner, şunları kaydetti: "Bu bizim nüfus müdürlüklerindeki yoğunluğu artırıyordu. Müşteri memnuniyeti anketi yaptırdık. Yüz müracaatın 54'ü kimlik kartı için. Bu kaçınılmaz bir şey. Orada parmak izi, fotoğraf var, mecburen gitmek zorunda. Yüzde 46'sı ise vukuatlı nüfus kayıt örneği, adres belgesi. Bunlar e-devlette var. Baktık ki bunu azaltmamız, insanları bilinçlendirmemiz lazım ama tereddütleri de kaldırmamız lazım. Güvenli elektronik doğrulama araçlarıyla e-devlet üzerinden temin edilen belgeler ıslak imzalı, bildiğimiz mühürlü, nüfus müdürlüğünden alınan belgelerle aynı hukuki değere sahiptir."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
57 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
51 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1038 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
145 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
125 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
369 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
437 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
262 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı