Kategoriler

Çocuklarınıza kahvaltıyı alıştırın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çocukta kahvaltı alışkanlığının kazanılmasında, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi.

 

Okulların açılmasıyla birlikte aileler ve öğrenciler yoğun bir koşuşturmaca içerisine girdi. Özellikle büyükşehirlerde okula giden çocuklar, ağır bir maraton yaşadıkları için güne erken başlıyor ve günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı yapmadan evden çıkıyor. Bu da çocuğun okulda derslere adapte olmasını engelliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çocukta kahvaltı alışkanlığının kazanılmasında, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi.

 

Okul çağı çocukları büyüme ve gelişme döneminde olduklarından, günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin örüntüsünün büyük önem taşıdığını ifade eden Özgök, "Bu yaş grubu çocuklarda en sık yaşanan sorun, erken kalkmalarından dolayı kahvaltı öğününü atlamalarıdır" dedi.


Kahvaltının, okul çağı çocukları için günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çeken Özgök şunları söyledi:


"Kahvaltı vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında, vücut için gerekli besin ögelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında, kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkilidir. Kahvaltı yapılmadan okula gidildiğinde, öncelikle çeşitli sıkıntılar ve derse adapte olamama problemi ile karşılaşılmakta.

 

Okulda sağlıksız kahvaltı alternatiflerinin önüne geçebilmek için ailecek kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda süt veya taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, pekmez veya bal, zeytin, domates, salatalık gibi sebzeler tercih edilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Evde kahvaltı yapılamadığında sağlıklı sandviç hazırlanarak bunların tüketilmesi sağlanabilir. Ara öğün olarak meyve, ayran veya süt beslenme çantasına konulabilir.

 

Bu sayede okuldaki sağlıksız olarak nitelendirdiğimiz kahvaltı alternatifleri, poğaça, çikolata, sucuklu tost, milföy hamuru ile yapılmış börek, tatlı bisküvi, hatta cipsler ve bunların yanında kolalı içecekler ve hazır meyve suları seçilmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenen; her besin grubundan ihtiyacı kadar tüketen çocuğun gelecekte obezite dediğimiz şişmanlık hastalığına ve bu hastalığın getirebileceği problemlere zemin hazırlanmasının da önüne geçilmiş olacaktır."

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
51 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
49 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1034 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
143 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
261 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı