Kategoriler

Kartal’ın Sokakları Yeniden Tasarlanıyor

Kartal Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren TAK (Tasarım, Araştırma, Katılım) Kartal ekibi, Kıyı Köşe Programı kapsamında kullanılmayan alanları projelendirerek yerinde çözüm üretmeye devam ediyor.

TAK Kartal ekibi bu çalışmalar kapsamında Kordonboyu Mahallesi’nde bulunan Hamam Sokak’ta “Mekânlaşan Alanları Yeniden Tasarlıyor ve Yeniliyoruz” projesini başlattı. Proje kapsamında farklı disiplinlerden tasarımcılar, Kartallılar, öğrenci ve gönüllüler bir araya gelerek Hamam Sokak’ın sorunlarını, eksiklerini yerinde tasarlayarak çözümler üretti.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde kurulan TAK Kartal, Kıyı Köşe Programı kapsamında kullanılmayan alanları projelendirerek yerinde çözümler üretmeye devam ediyor. Mekânlaşan alanlar kapsamında son olarak Hamam Sokak analiz edilip, sokağın kullanılabilirliğinin artması için tasarım önerileri geliştirildi. Çalışmalar süresince kullanıcılar ile tasarımcılar bir araya gelerek sokağın daha iyi hale gelmesi için işbirliği yaptı.

KIYI KÖŞE PROJESİ

Proje kapsamında kıyıda köşede kalmış, atıl kamusal mekânlar, tasarımcıların yaratıcı fikirleri, düşük maliyet ile büyük etki yaratan projeleri ile canlanıyor. Mahalleliler tarafından seçilen tasarım projeleri, uygulamaya geçiriliyor. Tasarımcılar, seçilen kıyı köşelerin bugünkü kullanım amaçları ve mahalleli için önemini anlamak için yakın çevresinde yaşayanlardan ve esnaftan bilgi alıyor, böylece tasarımların mahalleli tarafından benimsenerek kullanılması amaçlanıyor. Beklenti; kıyı köşelerin belirlenmesi ve tasarım ilkelerinin oluşturulmasında katılımcı yöntemlerden yararlanılması, mimarlık, ürün tasarımı, peyzaj, grafik, plastik sanatlar ve güzel sanatlar ile uygulanabilir, düşük maliyetli, kalıcı veya geçici yaratıcı projelerin tasarlanıp uygulanmasıdır. Mekânsal müdahalenin yarattığı sosyal etkilerin, minimuma indirilmesi için insan odaklı ve katılımcı tasarım süreçleri yani 'Sosyal Etkiye Duyarlı Tasarım' yöntemi geliştiriliyor. Mahallelilerin bugünkü yaşam dinamikleri ve geleceğe ilişkin beklentilerini anlayarak, tasarım ilkeleri, stratejiler ve yeni araçlar geliştiriliyor. Mahalleliyle yürütülen sosyal etkiye duyarlı tasarım süreci dört aşamada kurgulanıyor. Bunlar; Mahalle ve mahalleliyi anlama, yaşam dinamiklerini algılayarak tasarım ilkelerini geliştirme, mahalleli ile tasarımcı arasında empati kurarak tasarım alternatiflerini oluşturma ve tasarım alternatiflerinin mahalleli ile paylaşımı ve geri dönüşleri değerlendirme

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
53 Kez Görüntülendi.
Dikkatli dalgıç boğulmakta olan martının hayatını kurtardı...
Siyaset
49 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir'den üreticilere meyve fidanı desteği
Bölge Haberler
1035 Kez Görüntülendi.
CHP BEYKOZ’DA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ!
Güncel
143 Kez Görüntülendi.
İstanbul Medya Boğazda Tekne Turu Düzenledi
Bölge Haberler
124 Kez Görüntülendi.
Yanıyoruz: Sıcaklık rekoru kırıldı!
Bölge Haberler
366 Kez Görüntülendi.
Kadıköy'de usulsüz çakar ve siren denetimi
Dünya
132 Kez Görüntülendi.
Botek’e“Yılın Global Alliance İş Ortağı Ödülü”
Bölge Haberler
436 Kez Görüntülendi.
Çekmeköy Metrosunda Tartışma
Bölge Haberler
161 Kez Görüntülendi.
Üsküdar'da Ölüm Sergisi!
Bölge Haberler
262 Kez Görüntülendi.
İBB, Üsküdar'da  Belediye ve kaymakamlık engeline takıldı