Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olanlar için 2023 yılında EYT düzenlemesi hayata geçmiş ve milyonlarca kişi için erken emeklilik yolu açılmıştı. EYT düzenlemesi sayesinde yaş şartı olmadan emeklilik mümkün hale gelirken düzenlemeyi kıl payı kaçıranlar da olmuştu. Özellikle 9 Eylül 1999 ve 2008 arası sigortalı olanlar, bir süredir kademeli emeklilik mücedesi veriyordu. Nihayet bu düzenleme için harekete geçildi. Milyonlarca kişiye erken emeklilik kapısını açacak yeni düzenleme TBMM’ye sunuldu. Peki kimler erken emekli olacak? Yeni erken emeklilik şartları neler? İşte detaylar…

Tüm emeklilere müjde: Bayram öncesi çift ikramiye fırsatı Tüm emeklilere müjde: Bayram öncesi çift ikramiye fırsatı

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan için yeni düzenleme geliyor. SGK girişi 2008 ve öncesi olanlar yeni düzenlemeden yararlanabilecek. Milyonlarca vatandaş için kademeli emeklilik imkanı sağlayacak olan bu düzenlemede yaş şartı aranmayacak. Özellikle SGK giriş tarihi, emeklilik için belirleyici olacak. Peki yeni erken emeklilik düzenlemesi ne zaman çıkacak? İşte SSK ve bağ-kur’lu çalışan milyonlarca kişi için yeni erken emeklilik şartları…

TBMM’YE YAŞ ŞARTSIZ ERKEN EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ GELDİ

9 Eylül 1999 ile 2008 arası sigortalı olanlar için yeni erken emeklilik düzenlemesi Meclis’e geldi. Bu düzenleme sayesinde EYT’yi kaçıranlar yeni bir fırsat yakalayacak. TBMM’ye sunulan düzenlemenin detayları da ortaya çıktı. Yeni sistemde yaş şartsız emeklilik mümkün olurken, prim gün sayısı ise 4100 gün olarak belirlendi.

YENİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

 İstanbul milletvekili Doğan Bekin tarafından TBMM’ye sunulan yeni düzenleme ile erken emeklilik şansı doğuyor. Yeni düzenleme sigorta başlangıç tarihi 2008 öncesi olan sigortalıları kapsıyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar hem az prim ödeme hem de yaş şartsız emekli olma hakkına  sahip olacak. İşte yeni düzenlemeye dair merak edilen tüm detaylar:

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on iki yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3200 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu. Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

A) % 40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3600 gün,

B) % 50 ila %69 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 12 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3200 gün,

C) % 70 ve üzerinde olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 10 yıldan beri sigortalı olmaları ve 2800 gün,

Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.”

MADDE 2- 5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.