Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten uzmanlar, rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunduğuna dikkat çekti.
Çileğin B, C ve K vitamini açısından bir hayli olduğunu belirten uzmanlar, "Çilek vücuda kuvvet verir, tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Çok bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. e karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesini olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. yıldızları dişlerine çilekle masaj yaparak dişlerini beyazlatır. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer sızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm ndırır, güzellik cilde. Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve teki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır" diye konuştu.
Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini (bu limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum olduğunu belirten uzmanlar, çileğin hazmedilmesinin biraz olduğu midesi hasta ve tembel olan kişilerin çilek suyunu etmeleri gerektiğini söyledi. Çilekle iksiri hazırlamanın formülünü de veren uzmanlar, " gram çilek yaprağı ve kökü 1 ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 kaynatılıp gibi içilirse mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor. Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit bulunuyor" diye konuştu.
Çileğin fazla tüketilmesinin bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, "İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir. Bu sebeple böbrek hastalarının a danışarak yemelerinde fayda vardır" dedi.