Hem iftar sofralarınız da hem de sahur sofralarınız da yer verebileceğiniz bu muhteşem lezzeti mutlaka denemeli ve misafirlerinize de tattırmalısınız. Tahinli çöreği iftar sofranıza ekleyerek ağzınızı tatlandırabilir veya sahur sofranızda yer vererek uzun süre tok tutarak enerjinizi artırabilirsiniz. Tadına bakan herkesin tarifini isteyeceği, sofrada kapış kapış gidecek tahinli çörek tarifi haberimizde…
TAHİNLİ ÇÖREK İÇİN MALZEMELER
Hamuru için;
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 çay bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Aldığı kadar un
İçi için;
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı tahin
Üzeri için;
- Ceviz ya da fındık
- 1 adet yumurta sarısı
- İsteğe göre susam
TAHİNLİ ÇÖREK YAPILIŞI
Genişçe bir kabın içine ılık sütü, kuru mayayı ve şekeri alarak çırpmaya başlayın. Çırpma işleminin ardından kabınızın üzerini streçleyin ve 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra streci kabın üzerinden alın. Yine uygun bir kaba unu, diğer tüm malzemeleri ekleyin ve hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamurunuzun üzerini streçleyin ve üzerine bir örtü örterek en az bir saat kadar mayalanması için bekleyin. Bekleme süresinin ardından hamurunuzu birkaç kez daha yoğurun ve havasını aldıktan sonra 12 parçaya ayırarak küçük bezeler yapın. Yaptığınız her bezeyi bir merdane yarımıyla inceltin. Hamurunuza önceden karıştırdığınız tahin ve şeker karışımını her yerine gelecek şekilde sürün ve ardından hamurunuzu rulo şeklinde sararak ardından spiral şeklini verin. Hazırladığınız çöreklerinizi yaklaşık 15 dakika tepsi mayası için bekletin. Daha sonra çöreklerinizin üzerine her yerine denk gelecek şekilde yumurta sarısı sürerek ceviz ve susam serpin. Çöreklerinizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…