Uyku eksikliğinin bağışıklık sisteminin, özellikle kanser hücrelerini tanıyıp yok etme yeteneğini zayıflatarak, kanser riskini artırabileceğine önemle vurgu yaptı. Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıyıp yok etme kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Dr. Majidova, uyku eksikliğinin bu mekanizmayı zayıflatarak kanser riskini artırabileceğine önemle dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan tartışma yaratacak açıklama :Eğer çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan tartışma yaratacak açıklama :Eğer çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz

Uyku düzeninin yalnızca dinlenme değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir süreç olduğunu dile getiren Dr. Majidova, düzensiz uyku saatlerine sahip kişilerin kanser riskine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Melatoninin, vücudumuzdaki öneminden bahseden Uzm. Dr. Majidova, “Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur ve uyku düzenini sağlamanın yanı sıra güçlü bir antioksidan görevi görür. Melatonin hücreleri serbest radikallere karşı koruyucu olarak DNA hasarını önleyebilir. Melatonin eksikliği tümör büyümesini hızlandırabilir” şeklinde konuştu.

Bilimsel araştırmalara göre, gece vardiyasında çalışan bireylerde kanser riskinin daha yüksek olduğuna parmak basan Uzm. Dr. Majidova, “Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), uzun süreli gece vardiyası çalışmasını ‘muhtemel kanserojen’ olarak tanımlıyor. Bu riskin temel nedeni, biyolojik saatin bozulması ve melatonin salgısının azalmasıdır. Özellikle düzensiz uyku saatlerine sahip bireylerin kanser riskine karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. Uzm. Dr. Nargiz Majidova’dan, kaliteli ve sağlıklı bir uyku için önerilerini şu şekilde sıraladı:

Düzenli uyku saatleri: Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, biyolojik saatinizi düzenler.
Karanlık ortam: Melatonin salgısını artırmak için yatak odanızı tamamen karanlık hale getirin.
Ekranlardan uzak durun: Mavi ışık melatonin salgısını baskıladığından yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet ve bilgisayar kullanımını azaltın.
Beslenmeye dikkat edin: Kafein ve ağır yemeklerden kaçınarak uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Uykusuzluğun bağışıklığı olumsuz etkilediğine değinen Uzm. Dr. Majidova, “Kronik uykusuzluk, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini tanıyıp yok edebilme kabiliyetine sahip olduğu için uyku eksikliği bu mekanizmayı olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu. Sağlıklı uykunun önemini hatırlatan Uzm. Dr. Majidova, “Sağlıklı bir uyku düzeni sadece dinç ve enerjik hissetmek için değil, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı da koruyucu bir kalkan görevi görmektedir. Bilim insanları, uyku ve kanser arasındaki bağlantıyı araştırmaya devam ederken, bireylerin uyku kalitesine dikkat etmeleri büyük önem taşıyor” dedi.