Gebelik sürecindeki kadınların, özellikle oruç tutarken, anne ve bebek sağlığı açısından dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapan Dr. Çiftçioğlu, uzun süreli açlık ve susuzluğun risk oluşturabileceğini dile getirdi. Ramazan boyunca iftar ve sahurda dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Çiftçioğlu, anne adaylarının doktorlarıyla beraber beslenme düzeni oluşturmaları gerektiğini aktardı.
SIVI ALIMINA DİKKAT
Özellikle sıvı alımına dikkat edilmesi ve protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden uzman, günlük su tüketiminin 2,5 ile 3 litre arasında olması gerektiğini söyledi. Bu süreçte, anne ve bebek sağlığını koruyabilmek adına doğru beslenme alışkanlıklarının hayati önem taşıdığının önemle altını çizdi. Dr. Çiftçioğlu, "Gebelerimiz mutlaka öğünlerinde karbonhidrat, protein, sağlıklı yağlar vitamin ve minareler ile yeşilliklerden yeterince beslenmelilerdir. Ayrıca en önemli beslenmelerden biri de su tüketimidir.
GEBELİK HAFTALARINA GÖRE BVESLENME ŞEKİLLERİ VAR
En az günde iki buçuk üç litre su tüketimi de istiyoruz. Gebelik haftalarına göre dikkat edilmesi gereken beslenmelerde var. İlk hafta bebeğin omurilik ve beyin gelişimi için önemli olduğundan yeşil sebzelerden oluşan yiyecekler, baklagiller ve tahıllar önem kazanmaktadır. Sonraki üç aylarda ise bebeğin büyümesi ile beraber bebeğin besin ihtiyacının da artacağından protein ihtiyacı ön plandadır. Mutlaka yumurta süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve balık olmalılar. İyi yıkanmış sebzeler ile baklagilleri de sık tüketmeliyiz. Sigara ve alkol tüketimini sıfıra indirmeliyiz" ifadelerini kullandı.