Hikayesi diğerlerinden farklı...

Vakti zamanında İsveç Kralı VII. Karl fetih politikası uygulayıp topraklarını genişletmeye karar verir. Ancak hesaba Deli Petro'yu katmaz. O dönem Rusya'nın başında olan Deli Petro Karl'a yapmadığını bırakmayınca VII. Karl, çareyi Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmakta bulur. Kral, Osmanlı topraklarında sadece 5 gün konaklayacağını söylese dahi olaylar hiç sandığı gibi gitmez ve Karl Osmanlı topraklarında tam tamına 5 yıl yaşar. Bu beş yıl içinde de yaşadığı bu toprakları gözlemleme şansı olur. Gün gelip evine dönerken yanına bazı tarifler almıştır. İşte bunlardan biridir kendisi nam-ı diyar İsveç köfte...

Geçenlerde İsveç bu konuyla ilgili bir açıklama yapıp "köftenin kökeninin Türkiye'den gelen tarife göre yapıldığını söyleyip gerçeklere bağlı kalalım" ifadelerine yer verdi.

Köfte İsveç'te ne hissetti bilinmez ama kabul edelim bir çoğumuz bu konuda şüphelenmemiş olamaz. Bir kere İskandinavya olsun, efendime söyleyeyim Stockholm olsun insan bunları düşünce ilk etapta akla köfte pek gelmiyor. Bir yer yadırgama durumu söz konusu...

İsveç köftenin Türk kökenli çıkmasına şaşırmayanlar bir yana haberi ilk duyduğunda " Yok canım daha neler? diyip olayın gerçekliğine şaşıranlara sorarım:

Neden Ringa balığı turşusu sizi hiç cezbetmedi?

Neden İsveçliler gibi kabuklu bir balık türü olan kerevit partisi düzenlemek yerine kasap köfte alıp mangala koştunuz?

Neden dereotuyla marine edilen çiğ somon olan Gravlax hiç dikkatinizi çekmedi?

Neden salatayla servis edilen Västerbottensostpaj'a burun kıvırdınız?

Neden bezelye çorbası pek bir tat vermedi?

Neden İsveçlilerin bir çok yemeğinde kullanılan dağ kızılcığı için "güzel ama yine de ne bileyim emin olamadım" dediniz?

Neden karidesli räksmörgås ilgi alanınıza girmedi?

Aslında cevabı çok zor değil: İsveç yemek kültürü sanki bize pek hitap etmiyor.

Peki neden İsveç köfte bu yiyecekler arasından ay gibi parladı?

Neden onu hep kendimizden biri gibi hissettik?

Neden bu İsveçliyi alıp Tekirdağlı, Tireli, İzmirli, Akçaabatlı, İnegöllü olanları gibi sevip bağrımıza bastık?

Hemen bilimsel açıklamasını yapayım: Kan çekti..

Artık bizden biri olduğunu öğrendiğimize göre sofralarda ona daha geniş yer vermenin vakti gelmiş olmalı. Türkiye'de Antep'den Adana'ya Edirne'den Rize'ye uzanan 291 çeşit köfteli ailenin içine Avrupa kültürüyle yetişmiş olan İsveç köfte dahil oldu.

Sevgili İsveç köfte piyazın yanına hoşgeldin...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.