Fikirtepe'de dönüşüm çileye dönüştü!

2010'dan bu yana kentsel dönüşüm süreci devam eden Fikirtepe'de, ciddi sorunlar yaşanıyor. İmzaların tamamlanması yıllar süren adalarda bu kez müteahhitler işi bırakıyor.

Fikirtepe'de dönüşüm çileye dönüştü!

2010'dan bu yana kentsel dönüşüm süreci devam eden Fikirtepe'de, ciddi sorunlar yaşanıyor. İmzaların tamamlanması yıllar süren adalarda bu kez müteahhitler işi bırakıyor.

14 Şubat 2018 Çarşamba 14:19
Fikirtepe'de dönüşüm çileye dönüştü!

İstanbul'da kentsel dönüşüm deyince ilk akla gelen bölge Fikirtepe'de dönüşümde ciddi sorunlar yaşanıyor. 2010 yılının sonlarında başlayan dönüşüm çalışmalarında yıllarca imzaların tamamlanması beklenirken, şimdi de firmaların işi tamamlayamadığı için çekilmesi pay sahiplerinde şok etkisi yarattı. Son olarak 22 numaralı adada Pana Yapı, Brooklyn Dream projesini bitiremeyeceğini pay sahiplerine iletti. Projedeki hak sahipleri dün toplanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne giderek dilekçe verdiler. Pay sahiplerinin temsilcilerinden Engin Akgüzel, firmanın kendilerine maddi sıkıntıda olduğu ve finansman bulamadığı için projeye devam edemeyeceğini belirttiğini söyledi. Projede ilk imzanın 2011 yılında atıldığını belirten Akgüzel, imzaların 2015 Aralık ayında tamamlandığını söyledi.

"2016'DAN BU YANA KİRALAR ÖDENMİYOR"

Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre Akgüzel, o tarihten bugüne yalnızca hafriyat çalışmaları bittiğini ve fore kazıkların çakıldığını dile getirdi. Pay sahiplerinin Haziran 2015'te evlerinden çıktıklarını aktaran Akgüzel, "1 yıllık kiramızı peşin ödediler. Ancak, Haziran 2016'dan beri kiralarımız ödenmiyor. 700 konutluk bir proje olacaktı. Yaklaşık 400 mağdur bulunuyor. Ayrıca 180 adet daire de satılmış" dedi. Pay sahiplerinin tazminat ya da kira istemediğini belirten Engin Akgüzel, firmadan sadece pay sahiplerinin üzerine aldıkları tapuları hacizden temizletip geri vermesini istediklerini dile getirdi.

"İLLER BANKASI PROJELERİ DEVR ALSIN"

Ancak Fikirtepe'de tek sorunlu proje Pana Yapı'nınki değil. Fikirtepe Sosyal Yardımlaşma Derneği (FİDEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç'un verdiği bilgilere göre 6 adada büyük kriz var. 7, 22, 27, 33, 35 ve 54 numaradaki adalarda proje geliştiren firmalar projelerini tamamlayamayacağını belirtip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne projelerinin İller Bankası'na devredilmesi için dilekçeyle başvurdu. Oruç, söz konusu adalarda yaklaşık 2 bin 900 hanenin olduğunu söyledi. Bu rakama bir de TMSF tarafından el konulan Dumankaya'nın 30 ve 36 numaralı adalardaki projelerini de dahil edince 600 hane daha ekleniyor. İmzaların tamamlanmadığı adalarda proje başlayamıyor. Bu adaları da katınca Fikirtepe'de mağdur kişi sayısı 5 bin kişiyi geçiyor.

ÇOK AZ PROJEDE TESLİM BAŞLADI

Fikirtepe'de çalışmalar hız kazandı ancak tamamlanmasının daha yıllarca sürmesi bekleniyor. Fikirtepe özelinde alınan önlemle, İller Bankası Anka Yapı, Vartaş ve Ceylan İnşaat'ın projelerini tamamlamak üzere üstlendi. FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, 12-25 ve 57 numaralı adalarda da Bakanlık'ın proje çalışmalarını yapıyor. Vatandaşlar da bir an önce yeni evlerinin nasıl olacağını görüp mevcut evlerini boşaltmak istiyor. Bölgede 61 adada kentsel dönüşüm ilan edildiğini belirten Oruç, sadece 6 adada oturumun başladığını kaydetti. Teknik Yapı'nın 2 projesinde, Emay, Nuhoğlu, Ekşioğlu, Baysaş ve Pana Yapı'da teslim başladı.

PAY SAHİPLERİ SOLUĞU ÇEVRE BAKANLIĞI'NDA ALDI

Kentsel dönüşüm çalışmaları yıllardır devam eden Fikirtepe'de müteahhit şirketle anlaşmazlığa düşen pay sahipleri dün bir araya gelerek soluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul'daki temsilciliğinde aldı. Mahkemeye gitmeleri halinde bunun uzun süreceğini dikkate alan pay sahipleri, sorunlarının çözülmesi için hazırladıkları dilekçeyi yetkililere sundu. Pay sahipleri dilekçelerinde, mahkeme yerine başka bir şirketle anlaşılarak 22 numaralı adadaki inşaatın kesilmeden devam etmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden kendilerine yardımcı olmalarını istediler.

Son Güncelleme: 14.02.2018 14:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3