Ezan sesi Topkapı'dan duyulacak

Çamlıca Camisi'nin yüzde 85'i tamamlandı. Camiden okunacak ezan Topkapı'dan duyulabilecek.

Ezan sesi Topkapı'dan duyulacak

Çamlıca Camisi'nin yüzde 85'i tamamlandı. Camiden okunacak ezan Topkapı'dan duyulabilecek.

07 Ağustos 2017 Pazartesi 10:39
Ezan sesi Topkapı'dan duyulacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 6 Ağustos 2013 tarihinde temeli atılan 6 minareli Çamlıca Camisi’nin yüzde 85’i tamamlandı. İç düzenlemesine başlanan caminin 72 metrelik kubbesinin göbeğine nano teknolojiyle kaplanmış çelikten harflerle ‘Allah’, etrafında da aynı teknolojiyle Esma-ül Hüsna ve Fetih Suresi yazılacak. Kubbe, özel bir sistemle aydınlatılacak. Ezan sesi Topkapı’dan duyulabilecek.

Müteahhitliğini Kabe’deki revakların da restorasyonunu yapan Gürsoy Grup’un üstlendiği Çamlıca Camisi’nin kubbe düzenlemesi yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ürünü. Ünlü hattat Hasan Çelebi’nin yazdığı hat, kalıplanarak montaja hazır hale getirildi. Yazıdaki harflerden Elif’in boyu 5 metre.

Hürriyet gazetesinden Fatma Aksu’ya konuşan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk tavan yazılarının montaj işleminin bir buçuk aydır sürdüğünü belirtti. Bugüne kadar cami kubbeleri süslemelerinin hattat ve tezhip sanatçıları tarafından elle yapıldığını anlatan Ergin Külünk şu bilgileri verdi:

“Dünya hattatlarının piri Hasan Çelebi tarafından hazırlanan kompozisyon için, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilip, 16 adet Esma-ül Hüsna tevhidi simgelendi. Kubbenin tavanına Lafza-i Celal yazdık. Aynı teknikle 4.5 ton ağırlığıyla dünyanın en büyük ‘Alem’i yapıldı. Nano teknolojiyle kaplı alem altın renginde. Mimarların kadın olmasının tesiriyle, kadınlar bu cami kendileri için yapılmış hissini alacaklar. Abdesthanelerinde, çocuk bakım, kişisel bakım ve çocuk oyun odası olacak. Buradan çıkıp asansörle, direkt namaz kılabilecekleri mahfele (iç balkon) çıkıp ibadetlerini yapacaklar. Kadınlar kendilerine ayrılan 2 kat ve 5 bin kapasiteli bölümde, başını kaldırınca kubbeyi, eğilince halıyı, karşıya bakınca da imamı görecek.

Ezan sesi Topkapıdan duyulacak

Çamlıca Camisi’nin ses düzeni için Türkiye’nin en ünlü akustik uzmanlarıyla çalışıldı. İçi sanal ortamda bitirildi, çini ahşabı yerleştirilip ses çalışması yapıldı. Minarelerden yükselecek ezan sesi, rüzgarı arkasına aldığında, Topkapı’dan da duyulabilecek.”

İmamda Kanuni Kriterleri 

Engin Külünk, Çamlıca Camisi’nin imamında aranılacak özelliklere ilişkin soru üzerine, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Süleymaniye Camisi’nin Vakfiyesi’nde, mihrapta yer alacak görevlide aradığı vasıfları sıraladı: “Genç olmalı, diksiyonu çok düzgün olmalı, dile hâkim olmalı, yabancı dile hâkim olmalı, hatta hanımı güzel olmalı.” Külünk, ardından Çamlıca’da görev yapacak olan imam ve müezzinde aranacak vasıfları şöyle anlattı: “Diksiyonu güzel olmalı. Ses rengi, insanları iten değil çağıran olmalı. Mutlaka hafız olmalı. Türkçe’nin yanında Arapça ve İngilizce hutbe verecek derecede bu dillere hâkim olmalı. Bu caminin görevlileri, imamları, müezzinleri, bu camideki çocuklarla oyun oynayabilmeli.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3