Gayrimenkul yatırımında zirvede olan İstanbul, son sıraya geriledi

İstanbul 2012'de 30 Avrupa metropolü içinde, gayrimenkul yatırımlarında zirvedeydi. Bölgedeki istikrarsızlık yüzünden 5 yılda son sıraya indi.

Gayrimenkul yatırımında zirvede olan İstanbul, son sıraya geriledi

İstanbul 2012'de 30 Avrupa metropolü içinde, gayrimenkul yatırımlarında zirvedeydi. Bölgedeki istikrarsızlık yüzünden 5 yılda son sıraya indi.

12 Aralık 2017 Salı 15:23
Gayrimenkul yatırımında zirvede olan İstanbul, son sıraya geriledi

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, 2017'de 28'inci sıraya düştü. 2018 beklentisinde listenin son sırasında yer aldı. PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, "Bölgedeki politik ve askeri hareketlilik, yatırım isteğinde aşınma yarattı" dedi. ULI ve PwC'nin; yatırımcı, geliştirici, kredi kuruluşu, acente ve danışman 800'ü aşkın sektör temsilcisinin görüşlerine dayanarak oluşturduğu Avrupa metropollerini kapsayan listede Alman şehirleri öne çıktı.

ZİRVEDEN SON SIRAYA

ULI ve PwC'nin 2009 yılından bu yana her yıl açıkladığı "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa" raporlarındaki 10 yıllık trende göre, bölgedeki politik belirsizlik, İstanbul'un uluslararası gayrimenkul yatırımcıları nezdindeki çekiciliğini azaltıyor. Bu iki kuruluşun ilk olarak 2009 yılında açıkladığı Avrupa metropolleri listesinde, yatırımlar açısından İstanbul, sırasıyla üçüncü, yedinci ve ikinci sıradaydı. 2012'de zirveye çıktı ve ilk sırada yer aldı. Ancak izleyen yıllarda cazibesi aşındı. 2013 yılında 4'üncü, 2014'te 7'nci sırada ye aldı. 2015 ve 2016'da sırasıyla 20 ve 14'üncü sıralarda yer aldı. 2017'de büyük düşüşle 28'inci sıraya geriledi. 2018 beklentilerine göre ise artık son sırada…

DAHA GÜVENLİ LİMANDA KALMA İSTEĞİ

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu'nun, 2018 raporu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, özellikle bölgede yaşanan "politik ve askeri hareketliliğe" vurgusu dikkat çekiyor. Bayraktaroğlu, "Avrupalı yatırımcı ve geliştiricilerin sektörün özellikleri dolayısı ile daha 'güvenli limanlarda' kalma istekliliği özellikle bölgemizde yaşanan politik ve askeri hareketlilik sebebiyle ülkemize yatırım yapma isteğinde aşınma yaratmış durumda. Aslında bu, hiç de şaşırtacak bir sonuç değil." dedi.

"MEVZUAT İSTİKRARI DA ÖNEMLİ"

Bayraktaroğlu şunlara değindi: Raporda Türkiye'den yer alan tek kent İstanbul, global kriz yılında ve sonrasında da aslında önemini hissettirdi ve özellikle 2012 yılında hem gelişme beklentileri hem de mevcut yatırımlarda birinciliğe çıktı. 2012 sonrası ise listede hızla aşağılara doğru indi. Anket ve mülakatlarla hazırlanan bu raporlarda bu düşüşün sebepleri olarak katılımcıların dile getirdiği iki tane ana konu var ve bunlar sadece Türkiye için de geçerli değil: Siyasi istikrar ve sınırlardaki savaş/göç dalgası…

NASIL TEKRAR ARTAR?

Bölgedeki negatif siyasi gelişmeler dışında, İstanbul'un 2012 yılındaki birincilik pozisyonunu tekrar elde edebilmesi için Zafer Baysal'ın en önemli katalizör olarak dikkat çektiği düzenleme ve uygulamalar şöyle: İmar uygulamalarında müktesep hakların korunması, imar süreçlerinde standardizasyon, şeffaflığının ve öngörülebilirliğinin artırılması, yerli yatırımcılarla haksız rekabet algısının yok edilmesi, kentsel dönüşümün etkin uygulanması…

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72