Türkiye'de koronavirüs pandemisinden bu yana kira fiyatları fahiş düzeyde artmış durumda. Ancak kiraya zam geldikçe Ev sahipleri ise vergi kaçırmak için yeni yollar arıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmaya çalışan ev sahiplerini takibe aldı. Ekiplerin denetimleri artarken kayıt dışı ekonomiyi besleyenler için kesilecek cezalar ise Dudak uçuklattı.

11 Milyon 330 Bin Emekliye Müjdeli Haber Geliyor! 11000 TL Ödeme Verilecek 11 Milyon 330 Bin Emekliye Müjdeli Haber Geliyor! 11000 TL Ödeme Verilecek

Türkiye'de kira fiyatlarının rekor düzeyde artmasının ardından bazı Ev sahipleri vergi kaçırmak için birçok farklı yol denemeye başladı. Türkiye gazetesinden Necmi çiçekçi, bazı Ev sahiplerinin kirayı elden aldığını bazılarının ise hiç kontrat yapmayarak Evi boş gösterdiğini dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında ev sahibi ve Kiracıları adeta dedik dedik etmeye başladı. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı ve cimer'e de bu konuda çok sayıda Şikayet geldi. Bakanlık, denetimlerini daha da derinleştirdi.

20 MİLYON LİRAYA KADAR CEZASI VAR

Denetim ekipleri, banka hesapları, tapu kayıtları, saha araştırmaları ile birlikte vergi kaçırmaya çalışan ev sahiplerini tespit ediyor. Kiralama işlemlerinde usulsüzlük belirlenmesi durumunda ise çok ağır cezalar kesiliyor. Kiracılar da Ev sahiplerinin geliştirdiği bu yöntemler nedeniyle zor durumda kalıyor. Çünkü birçok ev sahibi, kontrat yapmıyor ve kiracıyı mağdur ediyor.

KİRACILARA DA CEZA VAR

Sadece Ev sahipleri değil aynı zamanda denetimlerde kiracılara da ceza kesiliyor. Yapılan incelemeler sonucunda, kayıt dışı kira geliri tespit edilmesi durumunda Hem kiracı hem de ev sahibine 20 milyon TL'ye kadar ceza uygulanabiliyor. Örneğin bir kiracı 500 TL ve üzerindeki kira ödemesini banka üzerinden ya da PTT'den yapmıyorsa cezayı yaptırım ile karşı karşıya kalabilir.

Ev sahibi kabul etmese dahi kiracıların ödemelerini bankaya da PTT yoluyla yapmaları gerekiyor. Uzmanlar ödeme evden alınması durumunda kiracının bunu 5 iş günü içinde bildirmesi gerektiğini vurguladı. Eğer süresi içinde bildirim yapılırsa ceza uygulanmıyor.

CEZA ÜST SINIRI 20 MİLYON TL'YE YÜKSELDİ

Diğer yandan usulsüzlüklerde ceza yükseltildi. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa doğrultusunda, kira ödemesini evden yapan ve alanlara kesilecek cezanın en az tutarı 5.000 TL olurken en üst tutarsa 20 milyon TL'ye yükseldi.