KERİMOĞLU’NDAN BELEDİYEYE BÜYÜK KAYNAK GİRİŞİMİ

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeye çalışan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, fuar alanında toplayacağı reklam ilan vergi ile belediyeye yüz milyonlarca lira kaynak sağlamayı hedefliyor. Başkan Kerimoğlu, “Gariban bir büfeciden, bakkaldan tabelasını asınca tabela vergisi alıyoruz. Türkiye’nin en büyük fuarcılığının yapıldığı alanda reklam yapanlar neden vergi vermesin. Bu uygulama diğer belediyelere de örnek olacak? Diyor.

KERİMOĞLU’NDAN BELEDİYEYE BÜYÜK KAYNAK GİRİŞİMİ

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeye çalışan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, fuar alanında toplayacağı reklam ilan vergi ile belediyeye yüz milyonlarca lira kaynak sağlamayı hedefliyor. Başkan Kerimoğlu, “Gariban bir büfeciden, bakkaldan tabelasını asınca tabela vergisi alıyoruz. Türkiye’nin en büyük fuarcılığının yapıldığı alanda reklam yapanlar neden vergi vermesin. Bu uygulama diğer belediyelere de örnek olacak? Diyor.

12 Nisan 2022 Salı 15:22
KERİMOĞLU’NDAN BELEDİYEYE BÜYÜK KAYNAK GİRİŞİMİ

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu bir ilki gerçekleştirdiği girişimle belediyeye büyük kaynak sağlamayı hedefliyor. Türkiye’nin en büyük fuarında fuarcılardan reklam ve ilan vergisi almayı amaçlıyor. Belediye, yıl boyunca İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) yapılacak fuarlarla ilgili İFM’ye 93 milyon TL’lik vergi tahakkuk edileceğini bildirirken, İstanbul Mobilya Fuarı’nı organize eden MOS Fuarcılık’a da yaklaşık 4,2 milyonluk reklam ilan vergisi çıkardı.

“GARİBAN BÜFECİDEN BAKKALDAN TABELA VERGİSİ ALINIYOR”

Belediye ve fuarcılar arasında yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, daha önce Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir reklam ilan vergisi olmamasının, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmediğini vurgularken, “Gariban bir büfeciden bakkaldan tabelasını asınca tabela vergisi alıyoruz belediye olarak. Türkiye’nin en büyük fuarcılığının yapıldığı alanda fuarcılığı yapan ve yaptıranlar orada devasa ilan reklamları veriyorlar, broşür dağıtıyorlar, promosyon dağıtıyorlar. ‘Biz acaba bundan neden gelir elde edemiyoruz’ diye düşündük. Ama biz bu çalışmayı şimdi başlatmadık, 7 yıl önce başladık. İDTM’nin fuar alanlarını o zaman CNR Fuarcılık kiralıyordu. Onlara, ‘Bundan sonra yaptığınız fuarlarda ilan reklam vergisi ödeyeceksiniz’ dedik. Bugün olduğu gibi onlar da ‘Böyle saçma bir şey olur mu, dünyanın hiçbir yerinde yok, biz vermeyiz’ dediler. Ancak biz ‘2464 Sayılı Kanun’un 12’nci ve 13’üncü maddeleri uyarınca biz bunu uygulayacağız’ dedik. Konu vergi mahkemesine gitti, mahkeme lehimize karar verdi. İtiraz ettiler, ama bir üst mahkeme de lehimize karar verdi. Danıştay’a götürdüler, onlar da Bakırköy Belediyesi lehine karar verdi. Demek ki hukuk ‘Belediye bu uygulamayı fuarlarda işletebilir’ diyor. Bu karar elimizde. CNR’ın belediyeye bugün 143 milyon TL borcu var. Ödenmedi, icra çıkarıldı haciz uygulanıyor” dedi.

“BEN BELEDİYE BAŞKANI OLARAK YETKİMİ SONUNA KADAR KULLANIRIM”

Şu anda da belediyenin muhatabının İFM olduğuna dikkat çeken Kerimoğlu, şöyle devam etti: “Orada İFM var. İFM’nin de alt kiracıları var. En son mobilya fuarında İFM’ye yazdık ve dedik ki ‘Burayı kime kiraya veriyorsunuz, kaç işletme gelecek, ne kadar ilan reklam kullanacaksınız? Bize bildirin, biz de bunu vergi tahakkuku yapalım.’

Ciddiye almadılar. Ciddiye almayınca da mecburen zabıta gönderdik fuara tespitler yapılması için. Tespitler sonucunda yasanın bize verdiği yetkiyle tahakkuk çıkardık. Şimdi, ‘Biz bunu ödemeyeceğiz’ diyecekler, itiraz edecekler. Edebilirler, ancak elimizde bir karar var. Danıştay’ın 9’uncu dairesinde 2021 yılında bir karar alındı. Konu bitti. Gene mahkemeye gitmek isteyebilirler. Başka yerde alınmış olmaması oradaki belediyenin sorunu. Ben belediye başkanı olarak yetkimi sonuna kadar kullanırım. Biz oradaki fuarda tespit yaparken beni milletvekilleri, bakanlar, partimin üst düzey yetkilileri aradı. Ama ben Bakırköy halkının menfaatlerini korumak için, kendimiz de hoş sempatik görünmemeyi göze alarak bu uygulamayı yaptık.”

“BU UYGULAMA DİĞER BELEDİYELERE DE ÖRNEK OLACAK”

Kerimoğlu, “Fuarcılık yapanların artık şunu bilmesi lazım: ‘Biz kafamıza göre fuarcılık yaptık, büyük paralar kazandık, hiçbir yere vergi ödemedik, ama bu dönem bitti.’ Ödeyecekler. Bakırköy Belediyesi bu uygulamayı başlattı, diğer belediyelere de örnek olacak. Hemen TÜYAP’ın olduğu yerde Büyükçekmece’de örnek olacak. Büyükçekmece Belediye Başkanı, ‘Ben bunu yapmak istemiyorum, kötü olmak istemiyorum fuarcılarla’ derse bu onun sorunu. Biz yapacağız, gücümüzü yasadan alıyoruz” ifadelerini kullandı. Fuar organizatörlerinin çıkan vergiyi yüksek bulmalarına ilişkin de Kerimoğlu, “Fuarcılar da şirket davet ederken fiyatlarını belediyeye ödeyecekleri vergiyi göz önünde bulundurarak yapacaklar” dedi. Yapılmamış fuar için çıkan vergiyi ilişkin de Kerimoğlu, “Yapılmamış bir fuar var ise onunla ilgili kimse tahsilat tahakkuk yapamaz. İtiraz ederler, yapılmadığı tespit edilirse ödemezler” dedi. Kerimoğlu, belediyenin İDTM’deki yüzde 5 ortaklık payının belirli bir kısmını ortaklarına devretmek istediğini, ancak bu durumun vergi uygulamasıyla ilgili olmadığını da sözlerine ekledi.

2464 SAYILI KANUN NE DİYOR?

Bakırköy Belediyesi’nin fuar organizatörlerine tahakkuk etmek istediği söz konusu vergiyi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12’nci ve 13’üncü maddeleri uyarınca yaptığı belirtiliyor. Kanunun 12’nci maddesinde “Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü İlan ve reklam, İlan ve Reklam Vergisine tabidir” ifadeleri yer alırken, 13’üncü maddede, “İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurtdışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzelkişilerdir. İlan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefl er adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar” deniliyor.

Son Güncelleme: 20.04.2022 19:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72