Fatma Şahin: “Aile bizi ayakta tutan en güçlü ...

İslam öncesi ve sonrasında Türk geleneğinde ailenin önemine dikkat çekmek...

Fatma Şahin: “Aile bizi ayakta tutan en güçlü ...

İslam öncesi ve sonrasında Türk geleneğinde ailenin önemine dikkat çekmek...

19 Mayıs 2013 Pazar 11:55
Fatma Şahin: “Aile bizi ayakta tutan en güçlü ...

Fatma Şahin: “Aile bizi ayakta tutan en güçlü değerimizdir”

İslam öncesi ve sonrasında Türk geleneğinde ailenin önemine dikkat çekmek amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Üsküdar Belediyesi, Marmara Üniversitesi ve Külünk Aile Derneği işbirliğinde düzenlenen Türk-İslam Geleneğinde Aile başlıklı Sempozyum, 17-18 Mayıs tarihlerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

 

Sempozyumun açılışına; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Metin Külünk ve Belma Satır, Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler’e vekâleten Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Üniversite Dekanı Ali Köse, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’ya vekâleten Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen ile Külün Aile Derneği Başkanı Abdurrahman Külünk katıldı.

 

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile kurumunun önemine dikkat çekerken aile kurumunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek, ailenin eskiyen dünyada sürekli yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Şahin, sorunların çözümünde aile kurumunun önem kazandığını, bu konuda yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Asıl olan insanın mutluluğuysa insanoğlunun da ihtiyaçları yalnızca maddi ihtiyaçlardan ibaret değilse bizim de hayatı yaşarken bu iki tarafı beraber beslememiz, insanın, toplumun huzur ve mutluluğunu sağlamamız gerekiyor. Aile, birey ve toplum arasında en temel köprü görevini görüyor" diye konuştu.

 ""


Ailenin, çocukların ilk yetiştirildiği yer olması açısından önemli bir mekanizmanın hayata geçirilmesini sağladığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

 


"Bilim dünyası, çok net bir şekilde kişiliğin, karakterin, daha okul öncesi eğitimde netleştiğini ve burada annenin, babanın ne kadar önemli bir göreve sahip olduğunu söylüyor. O zaman insanoğlunun işlenecek bir cevher olduğunu, bu cevherin hangi tarafını iyi beslersek ve hangi tarafını iyi bir şekilde çalışırsak, ileride insanın ve toplumun ona göre oluşacağını biliyoruz. İyiliğin üzerinde beslediğiniz zaman iyiliğin arttığı, fitnenin ve kötülüğün üzerine beslediğiniz zaman bunların arttığı bir düzenden bahsediyoruz. Bu bakımdan aileyi, bu önemli köprüyü, çok güçlü bir şekilde zamanın ruhunu yakalayarak, gençlerin önceliği haline, yükselen bir değer haline getirmemiz gerekli."

 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, dünyada ekonomik krizler nedeniyle artık sosyal alanda da sıkıntıların yaşandığını ve parçalanan ailelerin giderek arttığını ifade ederek, "Avrupa, Amerika merkezli yaşanan finansal krizin, büyük bir aile krizine dönüştüğünü ve bundan dolayı da sorunun çözümünün çok zorlaştığı, gittiğimiz yerlerde gördüğümüz önemli bir durum. Bu yüzden bizim aile dediğimiz şey, sevgiyse şefkatse merhametse karşılıklı sorumluluksa bu değerlerin mutlaka yükselen değerler olarak tutulması gerekiyor" diye konuştu.

 


Dünyada içi boşaltılan aile olgusunun yeniden doldurulmaya çalışıldığını ifade eden Şahin, "O yüzden birçok akım insanoğlunun tarihini geçmişini kültürünü etkiledi. Bizim aile dediğimiz şey sevgi ise şefkatse merhametse sorumluluksa bu değerlerin mutlaka yükselen bir değer halinde tutulması gerekiyor. Modern dünya içini boşalttığı değerle yeniden doldurmaya çalışıyor. Politikalarını aile temelli oluşturmaya çalışıyor. BM ve AB'nin en önemli ana başlığı haline dönüşmüş durumda. Bizim durumumuz ise çok köklü geleneğimiz var. Bizi ayakta tutan çok güçlü değerlerimiz var" şeklinde konuştu.

 


Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül Sempozyum konuşmasında, ailenin toplumun yapı taşını oluşturduğunu ifade ederken insanın en küçük parçasını oluşturan hücrelerin zarar görmesi halinde nasıl hastalanıyorsak toplumun yapı taşı olan ailenin de bozulması durumunda toplumların çökeceğini ifade etti. 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise yaptığı konuşmada Türk ve İslam Medeniyetinin sırrını aile kavramında yattığını ifade ederken 6 yıl önce planladıkları böyle bir Sempozyumu yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Külünk ayrıca Sempozyumun kendi tarzında yapılan en iddialı Sempozyum olduğunun altını çizdi.

 

MAÜ Dekanı Ali Köse konuşmasında Fransa’da kardeşinin cenazesinde oğlunun mezarına rastlayan kadının yaşadığı dramı anlatırken aile yapısının önemine değindi.

 


Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’ya vekâleten Sempozyuma katılan Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen ise bu Sempozyumun toplumun her kesimini ilgilendirmesi itibariyle Üsküdar Belediyesi’nin bugüne kadar düzenlemiş olduğu en önemli etkinliklerden biri olduğunu belirtti. Aile kavramının hem gelenek hem de yaşam tarzımız açısından kutsal bir kavram olduğunun altını çizen Türkmen, Türk ve İslam âlemi olarak her konuda taviz verdiğimizi ancak aile değerlerinden taviz vermediğimizi söyledi. Hilmi Türkmen sözlerini, “bu dinin, bu memleketin geleceği aile olgusunu sahiplenmemizle mümkündür” dedi.

 

Konuşmaların ardından Sempozyumun ilk oturumu başladı.

 

 


Ulusal Sempozyumda; İslam Geleneğinde İdeal ve Mutlu Aile, İslam Öncesinde ve İslami Dönemde Türk Ailesi, Aileyi Yeni Bir Dil ile Anlatmak, Türk-İslam Tarihinde Siyasi Evlilikler, Türk ve İslam Toplumlarında Ailenin Kurucu ve Sürdürücü Değerleri, Ailenin Kuruluşu ve Tarihimizde Etkili Aileler, Osmanlı’da Aile Yapıları, Batılılaşma ve Modernleşme Karşısında Müslüman-Türk Ailesine Yönelik Meydan Okumalar ve Çözüm Önerileri konu başlıkları işleniyor.

 

Son Güncelleme: 19.05.2013 11:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3