Bulut, protein kaynaklarına ulaşımın zorlaştığı günümüzde, işlenmiş gıdalara yönelimin arttığını ve bunun da dengeli beslenmemenin sonucu olarak birçok vitamin eksikliğine yol açtığına değindi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, yanlış beslenme düzeninin B12 vitamini eksikliğine yol açabileceğine dikkat çekti. Bulut, protein kaynaklarına ulaşımın zorlaştığı ve işlenmiş gıdalara yönelimin arttığı günümüzde, dengeli beslenmemenin birçok vitamin eksikliğine sebep olduğunu dile getirdi.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK ÖNEMLİ

Teşhis edilmeden öldüren bu hastalık 30 bin hayatı tehdit ediyor Teşhis edilmeden öldüren bu hastalık 30 bin hayatı tehdit ediyor

B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin önemine değinen Bulut, "Sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenme sağlandığında B12 eksikliği beklemiyoruz. Ancak bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar B12 emilimini etkileyebilir" şeklinde konuştu. Ayrıca, B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini aktaran Bulut, eksiklik durumunda takviye yapılmasının gerekebileceğini aktardı. Bulut, et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin yeterli tüketilmesinin, B12 eksikliğini önlemek için genellikle yeterli olduğunu ifade ederek, günlük 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık tüketilmesinin önemine vurgu yaptı. Son yıllarda B12 eksikliğinin artmasının nedenlerine de parmak basan Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu doğrudan etkilediğini kaydetti. Bulut, “Protein açısından zengin gıdalar ekonomik olarak erişimi zorlaşan besinler haline geldi. Bunun yanı sıra işlenmiş ve paketli gıdalara yönelim arttı. Özellikle gençler ve çocuklar ara öğünlerde sağlıklı alternatifler yerine paketli ürünleri tercih ediyor" ifadelerini kullandı. Sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini söyleyen Bulut, “Ara öğünlerde bir paket gıda almak yerine süt, ayran, kefir ya da meyve tercih edilmeli. Aksi halde sadece B12 değil, birçok vitaminin eksikliği söz konusu olur. Sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini desteklemek için büyük önem taşır" ifadelerini kullandı.

B12 VİTMİNİNİN VÜCUTTA YARATTIĞI ETKİLER

B12 vitamini, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan, vücudun kırmızı kan hücresi oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasında, hücre metabolizmasında ve hücrelerin genetik materyali olan DNA moleküllerinin yapılmasında rolü olan bir vitamini türüdür. B12 vitamini, vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan aneminin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmaması anemiye neden olmaktadır. Aneminin bir sonucu olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte solgunlaşma ve nefes darlığı yanı sıra B12 eksikliği kaynaklı unutkanlık gibi hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, el ve ayaklarda uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı ve ishal ya da kabızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir B12 eksikliği anemisinde kaslarda zayıflama, yürüme güçlüğü, kilo kaybı, sinir ve depresyon hali, ishal, bulantı, yorgunluk ve kalp ritminde düzensizlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.