Yüz yılı aşkın süredir devam eden 2/B sorunu 6292 sayılı Kanun ile çözüldü. Kimilerine göre iyi, kimilerine kötü ancak ileriki yıllarda 2/b diye bir şey kalmayacak. Rayiç değeri ödeme imkanı olan ödedi tapusunu aldı. İmkanı olmayanlar ise yerlerini sattı veya müteahhide kat karşılığı verdi, vermeye de devam ediyorlar.

Bölgeler arasındaki rayiç değer tutarsızlığı büyük şaşkınlık yaratmıştı. Aynı kanun ayrı fiyat olacak iş değildi ancak oldu. Aynı özelliklere sahip Çavuşbaşı’ndaki arsanın metrekaresine 50tl. ödenirken Alemdağ’da ki arsanın metre karesine 500tl. ödendi. Bürokrasinin ve siyasetin içindeki dertsizlerin işiydi bu durum, Hükümeti zor duruma düşürmek için puştluk yapan memurlarda vardı, yinede vatandaş şeriatın kestiği parmak acımaz dedi ve sustu.

Kaldı ki birçok hak sahibine; hiçbir sıkıntı olmadığı halde ödeme tebligatı gönderilmeyerek Devlet zarara uğratılmaktadır. Bu konuyu yıllardır dillendirdiğimize rağmen birçok parselin satışının yapılmaması; eşitlik ilkesine aykırıdır. Aynı rayiç değer üzerinden 2012 yılında Devlete ödeme yapan ile 2017 yılında halen ödeme yapmayanlar arasında ne gibi bir fark vardır, siz hesap edin!!!

Emlak Müdürlüğü 18. Madde imar uygulama sahasında tüm hak sahipleri tapusunu alsın ve sonra imar uygulama işi yapılsın diye yıllarca Belediyeyi oyaladı. Hak sahipliğiyle alakası olmayan bu uygulamanın yapılması gerektiğini yıllardır söyledik. Sonunda 18 sahalarında tüm tapular verilememiş olsa da Belediye doğru bir karar alarak uygulamalara başladı. Bazı arsa sahiplerinin mağduriyeti azalsın diye; 1/1000 ölçekli imar planı yapılırken İ.B.B. tarafından alınan 18. Madde imar uygulama kararı sonrası; milli emlak müdürlüğü bürüt m² den ödeme almaya başlayarak haksız yere 2/b mağdurunun yükünü ağırlaştırdı. Buna rağmen 18. Madde uygulama işi biran önce bitirilerek arsalar inşaat yapılabilir duruma getirilmelidir. Kamusal alan terkleri alınarak bu arsalar vatandaş yararına biran önce kullanılmalıdır. Şehir hızla gelişirken bu işlerin yavaşlığı artık kabul edilebilecek bir durum değildir.

Adeta sıçrama taşında olan bölgeler, 18. Madde imar uygulama işinin bitirilememesinden dolayı hak ettiği şekilde gelişememektedir. Yol genişletme, kavşak vs. projeler ertelenmektedir. İlgilere bir kez daha duyurulur…

Not:Bu tür yazıları yazmamız bazı yöneticilerinin işine gelmese de, bazıları yazılarımızı arşiv yapıp saklasalar da; 400m² indirimi, 3 yıl vadenin 5 yıla uzatılması, ödeme ve başvuru süresini kaçıranlar için af, konuyla ilgili birçok tebliğ ve yönetmelik bizim çalışmalarımız ve bastırmamız ile olmuştur. Rahatsızlık vermeye devam edeceğiz…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.