6292 Sayılı Kanuna göre 2/b alanlarında ki kamusal alanlar satılamaz. Kamusal alanı satan idare suç işlemiş olur. İmar uygulama işi (18. MADDE) yapılacak alanlarda; parselden kamu yararına kesilecek miktar belli olduğundan, bu alanın parası vatandaştan alınmamalıdır, ancak alınıyor. Araziden kesilecek alan KAMUSAL alandır, bu alanın parası alınmışsa geri iade edilmelidir.

İmar planı olmayan 2/b alanlarıyla, imar planı olan 2/b alanları karıştırılmamalıdır. İmar planı olan alanlarda ki rayiç değer tespiti planlı duruma göre yapıldığından metre kare rayiç değerleri yüksektir. Bu alanlardan bir de 18. maddeye göre kesinti yapılarak arsalar küçülecektir. Terk edilecek bu alanların parasını 2/b mağdurundan almak demek; rayiç değeri %40 daha arttırmak demektir...
18. madde uygulamasını yok sayarak, var olan imar planına göre ödeme almakta yanlıştır. Çünkü bazı arazilerin tümü kamusal alan, bazılarının tamamı imarlı temiz alan olarak planlanmıştır.

Milli Emlak Müdürlüğü; 1/1000 ölçekli plana göre, Brüt metre kareden ve 18. madde uygulamasın da yapılacak terk oranını düşerek; bu üç şekilde de ödeme alarak işi daha karmaşık hale getirdi. İdare ne yapacağını bilmediğinden, milyonlarca lira ödeme aldığı halde, birçok vatandaşın tapuya kavuşmasını engelledi.
İşin içinden çıkamayınca da brüt metrekare üzerinden ödeme almaya başlayan ist. milli emlak müdürlüğü maalesef süreci iyi yönetememiştir. Yüz yıllardır devam eden 2/b alanlarında ki mülkiyet sorununu çözmek için çıkarılan 6292 sayılı kanun; kimine kış kimine yaz olarak yansımıştır.

18. madde uygulaması alanı içinde kalan tüm 2/b parsellerinden; 18 uygulaması sonucu kamuya ayrılacak miktar düşülerek ödeme alınmalıdır. Diğer usullere göre alınan ödemeler buna göre düzeltilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72