Yarın kutlayacağımız Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin şanlı sayfalarından birini temsil eder. Bayram olarak kutlanan 30 Ağustos,1922 yılı 26 Ağustos'unda başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için düzenlenir.

Yarın Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanacak. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunacak. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılacak. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılacak.

Türk tarihinde, Ağustos ayı çok büyük zaferlerin kazanıldığı bir aydır. Kurtuluş savaşında 26 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal idaresinde, Afyon’ da başlayan Türk Ordusu’nun taarruzu, 4 gün içinde çok gelişti. Nihayet 30 Ağustos düşmanın esas kuvvetleri Dumlupınar da yok edildi. Yunan başkomutanı Trikopis de esir alındı.

Batıya doğru sürülen düşman ordusu, 9 Eylül’de Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesi ile yurdumuzun batısı Yunanlılardan kurtuldu. Yunan kuvvetleri top, tüfek, makineli tüfek ve uçak bakımında Türk kuvvetlerinden çok fazlaydı. Bu savaşta kaybımız 10 bin, Yunan tarafının kaybı ise 100 bin kadar asker oldu. 30 ağustos zafer bayramın da düşmanı büyük bir taarruz ile topraklarımızdan kahramanca def ettik. Bu yüzden 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak 1923 yılında resmen ilan edilmiş ve o yıldan bu zamanlara kadar kutlanarak daha doğrusu anılarak geçirilmiştir. Türk toprakları üzerinde yaşayan her birey 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda o gün orada bizler için savaşan ve bizler için ölen sayısız kahramanı anar ve saygıyla önlerinde eğilir.

Çünkü her ulusa veya her millete böyle şanlı ve böyle şerefli bir bayram nasip olmamıştır. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda her birey geçmişi düşünür ve kendisine bırakılan ve ne zorluklara kazanılan bu toprağı nasıl daha iyi koruya bileceğini öğrenir. Bu gün anılarak geçmiş yeniden ve yeniden öğrenilir, öğrenilir ki gelecek inşaat edilirken hatalar yapılmasın ve daha yükseklere daha iyi yerlere gelebilelim. 30 ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.