Emlak komisyonculuğu yerel yapılan işlerdendir. Bir bölgede uzmanlaşarak, o bölgenin her türlü getirisini ve götürüsünü iyi bilen kişiler tarafından dürüstçe yapılan emlak komisyonculuğu doğru sonuçlara ulaşır. Meslekte ve bölgesinde bilgi ve belge eksikleri içinde olan, ufku kapalı emlak komisyoncuları ise müşterilerini yanıltarak telafisi güç sonuçlara neden olmaktadırlar.

Bazı emlak komisyoncuları bölgesi dışında satacağı gayrimenkulü çok iyi tanıyarak, bölgenin şifresini çözerek mantıklı satışlar yapabilir ancak bu durum devamlılık arz etmez.  Bu nedenle müşteriler, bölgesine ve konusuna hakim, mesleğinde uzmanlaşmış emlak ofisleri ile çalışmak isterler. Pazarladığı gayrimenkulün çevresinde veya yakın bölgesinde kısa veya uzun vadede ne gibi gelişmeler olabileceğini, mesleği icabı emlak komisyoncusu bilmelidir.

Günü birlik bu işi yapanlar veya sadece pazarlayacağı gayrimenkulü göstererek işini yaptığını sananlar yanılmaktadır. Böyle kişiler hiçbir zaman başarıyı yakalayamaz. Ne acıdır ki; meslekte on yıllardır bu işi yapan fakat bilmesi gerekenin yüzde onunu bile bilmeyen arkadaşlarımız vardır. Bilgisiz ve konusuna hakim olamadan mesleği icra etmeye çalışanlar mesleği ayaklar altına düşürmüştür. Emlak komisyonculuğuna biran önce bir standart getirilmeli ve meslek kanuna kavuşmalıdır.

Kanunsuz ve bilgisiz emlak komisyoncuları birçok kişi ve kuruluşunda işine gelmektedir. Bunların başında dış kaynaklı tabela emlakçıları var. Tabela emlakçılarının deneyimi ve bilgisi az olmasına rağmen kurumsal yapıları ile müşterinin ilk bakışta güvenini kazanmakta ve yerli emlakçıdan daha fazla müşteri çekmektedir.

Vatandaşımızın kendi ülkelerinde birbirlerine gayrimenkullerini satarken, aracılık eden tabela emlakçısı sayesinde yurt dışındaki bir yabancıya komisyon ödemeleri mesleğimizin ne duruma düştüğünü göstermektedir.

Ülkemizde hızla gelişen ve dış güçlerinde iştahını kabartan büyük bir emlak piyasası olduğunu unutmayalım. Bu bağlamda yerel emlak komisyoncularına ciddi görevler düşmektedir. Derslerine iyi çalışarak müşterilerinin karlılığını artırmalı ve yaptıkları satışlar ile ülke ve kendi ekonomilerine katkıda bulunmaları gerekir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72