Yaz Sıcaklarına Dikkat

Mecidiye Mahallesi'nde hizmet veren Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ..

Yaz Sıcaklarına Dikkat

Mecidiye Mahallesi'nde hizmet veren Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ..

24 Temmuz 2013 Çarşamba 16:56
Yaz Sıcaklarına Dikkat

Mecidiye Mahallesi’nde hizmet veren Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) Uzman Doktoru İlker Küçükparlak, yaz sıcaklarına karşı TRSM hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Geçtiğimiz aylarda Mecidiye Mahallesi’nde hizmete açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, hastalarını ağırlamaya devam ediyor. 2006 yılında Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nın yayınlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı, ciddi şekilde atılımlar gerçekleştirdi. Bu eylem planının ardından Türkiye genelinde bulunan büyük ruh sağlığı hastanelerinin yükünü hafifletmek ve ulaşılamayan ruhsal bozukluğu olan hastalara ulaşabilmek için TRSM’ler inşa edilmeye başlandı. Bu hastanelerden birinin bulunduğu Sultanbeyli TRSM Uzman Doktoru İlker Küçükparlak, sıcaklara karşı hastalarını uyardı. Küçükparlak, “Sosyal devlet olarak hastalara yerinde ulaşmamız gerekiyor. Hastalık çok büyük tehlike arz etmese bile hastalarda gerilemeler meydana geliyor. Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında hastalara yakın yerde temas halinde olmak, büyük hastanelerin yükünü hafifletmek ve bireylerin topluma kazandırılması hedefleri yer alıyor” şeklinde konuştu. Ülke genelinde 73 ruh sağlığı merkezinin bulunduğunu hatırlatan Küçükparlak, bu sayının 236’ya çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

“Hastalar Yaz Sıcaklarında Dikkatli Olmalı”

Yaz sıcaklıklarının her bireyi etkilediğini ifade Eden Küçükparlak, “Şizofreni ve bipolar bozuklukları arasında mevsimlerle alakalı olarak en çok bipolar bozukluğu olan hastalar etkileniyor. Bu bozukluklar çoğu zaman mevsimlerle ilişkilidir. Bu durum hastadan hastaya değişir. Kış aylarında hastalar depresif ataklar yaşar. Ağlama ve mutsuzluk gibi durumlar meydana gelebilir. Bahar aylarında da manik ataklara daha meyilli oldukları görülür. Manik atak kişinin uyku ihtiyacının azalması, kendini aşırı enerjik hissetmesi, aşırı düzeyde hareketli konuşkan ve girişken olması, harcamalarının artmasını ve kolay sinirlenebilmesi gibi davranışları beraberinde getirendönemdir” dedi. Sıcak havaların etkisinin genel olarak bireylerde tahammül eşiğini zorladığını ifade eden Küçükparlak, “Böyle havalarda daha sinirli olabiliyoruz. Bazı şizofreni hastaları zaten sinirlenmeye meyilli oluyor. Sıcaklar bu durum daha da artarak devam ediyor. Genel öneriler herkese önerilenlerden farklı değil. Sıvı takviyesi, güneşin çok olduğu günlerde dikkatli olmak ve ağır yiyeceklerden kaçınmak gibi önerileri sıralayabiliriz” şeklinde konuştu.

Tatile Çıkan Hastalara Önemli Hatırlatma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hastaların ve ailelerin tatile gittiğini ifade eden Küçükparlak, hastaların kontrollerinde sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Hastaların tatile gittikleri yerlerde TRSM ile irtibat kurmalarını öneren Küçükparlak, daha önceden tatile gidilecek yerlerde TRSM olup olmadığının araştırılması gerektiğini ve tatil boyunca gerektiğinde bu merkezlerden destek alınmasını tavsiye etti. TRSM hastalarının yazın sıcaklardan etkilenebileceğini kaydeden Küçükparlak, “Sıcak havalarda veya soğuk havalarda hastanın bu şartlardan etkilendiği durumlarda onunla antlaşmaya gidilmeli. Orta yol bulunmalı. Bu gibi durumlarda aileler dikkatli olmalı. Ailelere nasıl davranacağı konusunda da destekler veriyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 24.07.2013 16:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3